Реклама
Начало Новини Антиоксиданти пречат на химиотерапията

Антиоксиданти пречат на химиотерапията

0
Реклама

Антиоксидантите не бива да се приемат в период, когато се провежда химиотерапия. По принцип те защитават клетките от увреждане, но в случая предпазват и раковите клетки от въздействието на лекарството.

Какво представляват антиоксидантите

altТези вещества имат способността да улавят агресивните окисляващи молекули в тялото – т. нар. свободни радикали. Вредните вещества не само влияят зле на тъканите, но и на увеждат гените, ускоряват процесите на стареене. Оказват влияние и за възникването на тумори. Към антиоксидантите спадат витамините С и Е, минерали като цинк и селен, фитохимикали като каротеноиди, флавоноиди и сапонини, както и някои аминокиселини.

Химио- и лъчетерапията атакуват не само раковите клетки, но и здравата тъкан. Затова на пръв поглед изглежда добра идея да предпазим тялото чрез допълнителен прием на антиоксиданти. Правилният подход всъщност е точно обратният – антиоксидантите трябва да се избягват по време на продължаващата терапия с рак, съветват експерти. Онкоболните не бива да ги приемат под формата на хранителни добавки. Така увеличават вероятността ракът да се върне (рецидив) и по този начин намаляват шансовете си за оцеляване, казват специалистите.

Реклама

Германските експерти не са първите, които обръщат внимание на тази особеност. Джеймс Уотсън, нобелов лауреат, биохимик и откривател на ДНК-структурата също излезе с подобно твърдение (виж статията по-долу).

Нобелист обяви антиоксидантите за вредни при рак

Защитават и раковите клетки

Причината: антиоксидантите отслабват ефектите от раковата терапия, тъй като те защитават не само здравите клетки, но и раковите клетки. „Антиоксидантите противодействат на окислителните процеси, като по този начин предотвратяват увреждането и на раковите клетки. Едва ли това е целта на лъче- или химиотерапията”, казва проф. Стефани Комс, говорител на Германското дружество за радиационна онкология (DEGRO). Тя препоръчва за известно време – докато трае лечението на рака, пациентите да се въздържат да пият такива препарати.

Рискът се потвърждава от скорошно проучване сред жени, които се разболели от рак на гърдата след менопаузата. Екипът от учени, ръководени от Одри Юнг от Немския център за изследване на рака в Хайделберг, оценили данни от 2223 пациенти с рак на гърдата, чиито тумори все още нямали метастази. 36% от тях приемали антиоксиданти преди диагнозата, а 45% – след нея.

Проф. Дудов: Лечението на рака не е просто стимулиране на имунитета

По-висок риск от смърт и рецидиви вместо полза

По време на проучването 240 жени починали, при 134 от тях това било свързано с рака на гърдата. 200 претърпели рецидив. Проучването показало, че при жените, приемали антиоксиданти едновременно с лъчетерапия или химиотерапия, вероятността от преждевременна смърт е с 60% по-голяма, а рискът от завръщане на рака е с 80% по-висока.

Антиоксидантите, взети извън фазата на лечение на рак, обаче не оказвали влияние върху степента на преживяемост и рецидив.

За да се избегнат рисковете, говорете с онколога за диетата си и особено за вземането на хранителни добавки, съветва Комс. Страничните ефекти от терапията като повръщане или възпаление на лигавицата наистина могат да доведат до дефицит на определени хранителни вещества. Такъв дефицит трябва да бъде специално диагностициран и едва тогава да се помисли как да бъде компенсиран.

Вещество в малините убива ракови клетки

Богатата на антиоксиданти диета е безопасна

Добрата новина е, че антиоксидантите, приети чрез храната, нямат този нежелан ефект. Президентът на DEGRO проф. Вилфрид Будах коментира така: „Разбира се, на онкоболните се препоръчва разнообразна, балансирана диета, която включва плодове и зеленчуци, яйца, млечни продукти, месо и риба. Такова хранене доставя на организма естествени антиоксиданти. По тази причина съветваме пациентите да не приемат високо концентрирани антиоксиданти под формата на хранителни добавки.“

Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version