Реклама
Начало Любопитно В Англия мотаят жена за мозъчна операция, спасяват я в „Пирогов“

В Англия мотаят жена за мозъчна операция, спасяват я в „Пирогов“

1
доц. Венелин Герганов
Реклама

Неврохирургът от „Пирогов” доц. Венелин Герганов спаси жена с тумор на мозъка, като извърши брилятна 3-часова операция. Пациентката е българка, която от 21 декември 1987 г. е омъжена за англичанин и двамата живеят в там. Тя ходила на лекар и там, но получила час за преглед при неврохирург в Англия за след близо година. Затова решила да не губи време и да потърси помощ в България. Ето и нейната история.

69-годишната жената получава неописуемо силно главоболие и посещава лекаря си във Великобритания. Препоръчват й да пие болкоуспокояващо защото има мигрена и жената се прибира вкъщи. Главоболието не преминава, а сълзите от болка се увеличават. Правят й скенер и той показва, че дамата е с “парасагитален менингиом”, който принадлежи към доброкачествените новообразувания.

Проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият тумор се намира на критично място в моторната област на мозъка, започва да расте, заради което засяга двигателните й функции и води до частична парализира. Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен съсекс, пациентката получава час за ЯМР (ядрено магнитен резонанс) през месец май, но все още чака той да бъде разчетен. За преглед при неврохирург, който да определи какво да бъде лечението й пък получава час за след 51 седмици.

Реклама

Откриха генни аномалии, свързани с тумори в мозъка

Отказвайки да губи така ценното време през тези десетки седмици, тя се връща в София и доц. Венелин Герганов я оперира в „Пирогов”. Прецизната интервенция продължава 3 часа. По време на тях доц. Герганов и екипът му отстраняват менингиома и спасяват пациентката. „Деликатното при операцията бе да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури.”, сподели световнопризнатият неврохирург доц. Герганов.

Още на следващия ден след операцията нашата пациентка посреща и екипа, и посетителите си с усмивка на лицето. Натърпеливо не пести възхищението си от пироговските неврохирурзи и бързината, с която в България пациентите стигат до специалист и получават адекватно лечение. „В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: „Ще свикнете да живеете с болката”. Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация. Искам да Ви кажа моята оценка за здравеопазването в България – Суперлатив към здравната система тук.”

69-годишната жена има редовни здравноосигурителни права в България, което даде възможност да се лекува по здравна каса и наложи да заплвати само консумативите, които НЗОК не покрива. След няколко дни те ще бъде изписана от неврохирургията на „Пирогов”. Лекарите са оптимисти за пълното й възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот. В следващите месеци предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието й.

Лекият световъртеж може да е със сериозни последици – тумор или инсулт

Доц. Венелин Герганов е част от екипа на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” от пролетта на 2018 г. Той специализира неврохирургия в Клиниката по Неврохирургия към МУ, София и в International Neuroscience Institute в Хановер, Германия.

Провежда субспециализации в областта на хирургията на черепната основа, невроендоскопия, минимално-инвазивна и образно-ръководена неврохирургия (невронавигация), както и по гръбначна/спинална хирургия във Vienna, Австрия, в Германия и в САЩ.

Д-р Герганов е един от най-близките ученици и сътрудници на корифея на световната неврохирургия Проф. Маджид Самии. Учи питуитарна хирургия при проф. Р. Фалбуш, съдова хирургия при проф. Х. Берталанфи, ендоскопска трансназална хирургия при проф. В. Драф и спинална хирургия (Проф. Хармс и AO Spine) .

В момента е старши лекар (Leitender Oberarzt) в International Neuroscience Institute в Хановер, Германия (директор проф. М. Самии) и неврохурург към Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ (началник клиника проф. д-р Николай Габровски).

Доцент е по неврохирургия в Медицински Университет Хановер. Автор е на над 180 научни публикации (1666 цитирания в международни публикации). Автор и cъавтор в 31 интернационални англоезични учебници/монографии, сред които и най-авторитетния Youmans Neurological Surgery.

През 2013г. излиза фундаменталната монография Surgery of Cerebellopontine Angle Lesions, автори на която са доц. В. Герганов и проф. М. Самии. Според данни на издателя Springer Verlag книгата се нарежда сред най-купуваните и влиятелни монографии в областта на неврохирургията (25 000 продажби. За справка: в света в момента практикуват около 40 000 неврохирурга). В момента се подготвя превод на китайски език.

Редактор Ина Димитрова 

Източник, снимка: Пресслужба на „Пирогов“

Реклама

1 коментар

  1. Това в Англия не е никакво здравеопазване.Понякога се сбльскваме с отвратителни неща в „чужбините“ В Америка има сьщо много страности Абе, я,да си стоим в БГ – понякога тук си е по-хубаво

Коментарите са затворени

Exit mobile version