Реклама
Начало Любопитно За първи път у нас: Лекуват паркинсон с имплантирани в мозъка електроди

За първи път у нас: Лекуват паркинсон с имплантирани в мозъка електроди

0
Реклама

Уникална операция връща нормалния живот за 48-годишен пациент с паркинсон, съобщиха от университетската болница „Св. Иван Рилски“. Става дума за първата в България имплантация на електроди с цел дълбока мозъчна стимулация. Операцията е извършена на 9 април 2013 г. Екипът от неврохирурзи включва д-р Красимир Минкин, д-р Калоян Габровски и консултант от Унгария – неврологът Золтът Чадаид, присъствал на над 150 подобни имплантации.

Операцията продължи около девет часа. Пациентът е на 48 години, казва се Николай Николов и е от град Червен Бряг. Страда от паркинсон от 10 години. В момента се чувства добре и се възстановява. Лекарският екип дава голяма надежда – физическото състояние на Николай да се подобри с над 70%. Надеждата е той да да има свобода на движението и сам са успява сам да извършва ежедневните си дейности.

Операцията е резултат от продължителна подготовка на оперативния екип и е възможна благодарение на високотехнологичното оборудване на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Свети Иван Рилски“. Голямо предизвикателство наред със самата интервенция било закупуването на импланта за дълбока мозъчна стимулация, който струва 20 000 евро. То е осъществено благодарение на дарителска инициатива. Надяваме се на приемането на програма за осъществяване на дълбока мозъчна стимулация в България и закупуването от Здравната каса на поне 10-15 импланта годишно, поясняват от болницата.

Реклама

Паркинсоновата болест засяга 0,15% от населението по света, но за хората над 55 години честотата нараства два пъти – на 1%. В България няма точен регистър на пациентите с паркинсонова болест, но се предполага, че броят им е около 12 000. Обикновено антипаркинсоновите медикаменти имат задоволителни резултати през първите 5 години от лечението. Но след това ефектът им започва да се изчерпва и постепенно се достига до тежка инвалидизация и загуба на самостоятелност на пациентите.

Първата дълбока мозъчна стимулация при човек за лечение на паркинсон е осъществена през 1987 г. във Франция. Методът се състои в имплантиране на електроди в дълбоко разположени мозъчни ядра и постоянното стимулиране на тези ядра чрез подкожно разположен генератор на електрически импулси. Дълбоката мозъчна стимулация постепено се утвърждава като основен метод на лечение не само при пациенти с напреднала Паркинсонова болест, но вече и при пациенти в началния стадий на заболяването. В момента по света им над 100 000 пациенти с имплантирани дълбоки мозъчни стимулатори.

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version