Реклама
Начало Любопитно В САЩ пускат хапче срещу СПИН

В САЩ пускат хапче срещу СПИН

0
Реклама

Експерти от американската Агенция по храните и лекарствата смятат да пуснат на пазара в САЩ първото в света хапче, което предпазва от ХИВ, а по този начин и от СПИН. Досега единствената надеждна защита срещу инфекцията, предавана главно по полов път, бяха кондомите. Медикаментът трувада (Truvada) трбява съществено да понижи рисковете от заразяване.

Реклама

Комисията, която консултира агенцията, е препоръчала регистрацията на лекарството. Експертното мнение няма задължителен характер, но обикновено се зачита. Хапчето ще се произвежда от фармацевтичната компания Gilead Sciences.

Три, проведени независимо едно от друго клинични проучвания, сочат, че медикаментът намалява предаването на инфекцията между хомосексуални партньори, при които единият е серопозитивен. Хапчето се приема профилактично. В едното проучване рискът за здравите партньори паднал с 44% в сравнение с контролната група, която получила пласебо (безвредно хапче без активна съставка). Второто проучване било проведено от здравните власти в Кения сред хетеросексуални двойки. Третото било под шапката на Вашингтонския университет, който тествал лекарството в Ботсвана. При двете последни проучвания резултатите били почти идентични – рискът от предаване на причинителя на инфекцията HIV-1, паднал с до 75%.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version