Реклама
Начало Любопитно Ускореният пулс в покой сочи риск от диабет

Ускореният пулс в покой сочи риск от диабет

0
захарен диабет
Реклама

Хората, при които сърдечната честота в покой е висока, са по-предразположени към диабет. Предупреждението идва от университета на Пенсилвания. Всеки допълнителни 10 удара в минута водят до покачване на риска от захарна болест с 23%, съобщава в. „Гардиън“.

Подобен ефект дава наднорменото тегло – увеличаването на индекса на телесната маса с 3 кг на квадратен метър. По-високата честота на пулса се свързва и с по-бързо влошаващи се нива на кръвната захар.

Мащабното проучване е публикувано в International Journal of Epidemiology. Учените изследвали сърдечната честота на около 100 000 души през 2006-2007 г. Доброволците били оставяни да починат 5 минути, след което записвали сърдечната им честота (електрокардиограмата се правела в легнало положение). Наред с това експертите наблюдавали хората в продължение на 4 г.

Реклама

Установеният висок пулс говори за автоматична функция на сърцето и увеличава риска от диабет. За 1 г. докато траело изследването били открити 17 463 случая на предиабет и 4649 случаи на захарен диабет.

Предиабетът днес е едно от най-честите заболявания на ендокринната система в цял свят. Това е състояние, което предхожда диабет тип 2. В това състояние нивото на кръвната захар е в рамките на нормалните стойности или горната граница на нормата.

Предиабетът обикновено е следствие от неправилно хранене и заседнал начин на живот. Той се развива дори без да има каквото и да е генетично предразположение или други обективни медицински предпоставки. Дължи се предимно на неправилно хранене. Лошото е, че от това гранично състояние до истинския диабет се стига много лесно, ако не се предприемат спешни мерки.

Източник: theguardian.com

Реклама

Exit mobile version