Реклама
Начало Любопитно Суроватката помага срещу високо кръвно, сваля и холестерола

Суроватката помага срещу високо кръвно, сваля и холестерола

0
протеинов шейк
Реклама

Приемането на напитки със суроватъчен протеин, който е много популярен сред спортистите, пази от болести на сърцето и дори от инсулт. Заключението е на британски експерти, цитирани от в. „Дейли мейл“. Този протеинов коктейл понижава успешно кръвното налягане и холестерола и се отразява положително върху кръвоносните съдове. Проучването на университета в Рединг сега показва, че суроватката намалява риска от смъртоносна болест на сърцето с 8%.

Предишни изследвания показаха, че суроватката се бори успешно и с високата кръвна захар при диабет.  Този вид протеин подобрява реакцията на организма към инсулина. Неговата ефективност може да се сравни с най-модерните лекарства против диабет.

Известно е, че хората, които пият мляко през целия си живот, обикновено се отличават с добро здраве. Смята се, че това се дължи на белтъците в млякото. Сега в новото проучване експертите анализирали ефекта от протеиновите шейкове. Група от 38 доброволци приемала в продължение на осем седмици на ден по два шейка. Става дума за препарати на прах, които се продават свободно на пазара и се смесват с вода. Учените направили сравнение между хранителни добавки с два вида протеини – суроватъчен и казеин. На контролната група дали напитка с малтодекстрин (вид въглехидрат).

Реклама

Така се установило, че в деня след като хората изпивали шейка със суроватъчен протеин, се наблюдава спад на кръвното налягане, на холестерола, триглицеридите (мазнини, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания). Учените подчертават, че високи дози от суроватъчния протеин, аналогични на тези, които вземат спортистите, подобряват осезаемо състоянието на хората само за 8 седмици.

Реклама

Exit mobile version