петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПолифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Полифенолите са по-мощни антоксиданти от някои витамини като С, Е или каротеноидите, сочат най-новите проучвания в областта на храненето, съобщи проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи. Това са вещества от групата на съединенията флавоноиди – растителни субстанции, които се намират в определени плодове и зеленчуци – най-веч тези наситено зелн, жълт, червен и оранжев цвят.

Защо полифенолите са важни за здравето

Така полифенолите имат важно значение за човешкото здраве. Какво значи биовещество за разлика от растително вещество? Биовеществото не е абсолютно задължително за нашия метболизъм, и без него можем да усвояваме витамините и минералите, пояснява проф. Петрова. То обаче има определена биологично значение за здравето. Затова полифенолите се изучават от  години. Основното им значение за организма е това на антиоксиданти. При инфекциозен процес, усилен спорт, възпалителни процеси или когато се борим с вирусна инфекция се образуват свободни радикали. Понякога те се натрупват и под въздействето на външни фактори – тежки метали, пестициди, някои лекарства, ултравиолетови лъчи и т.н.

Тези свободни радикали имат способността да предизвикват верижни реакции на окисление, които протичат в клетъчната стена. В резултат настъпва деградация, разграждане на важни протеини и на клетъчните структури. Настъпва оксидативен стрес – сривът в системата за имунна защита е толкова голям, че организмът не може да се справи. Тогава клетки може да умрат, да се стигне до мутацията им. Смята че, че свободните радикали са риск за рак и сърдечносъдови заболявания, допълва експертът по хранене и диететика.

Всяка помощ за защитата на организма от оксидативния стрес е полезна за намаляване на риска от хронични заболявания. За съжаление човек не може да осъзнае по никакъв начин, че здравето му е в опасност по тази причина. Оксидативният стрес не е болест и няма преки и ясни признаци, а само косвени. Например ако човек боледува повече или често страда от респираторни инфекции, може да се предположи, че е настъпило такова временно затруднение на защитните сили.

Коварнот е, че проблемите не настъпват изведнъж, а се трупат постепенно с годините и водят до увреждания. Самото стареене е свързано с натрупването на свободни радикали, казва още проф. Петрова. Тези познания, до които науката стигна през последните години, са причина източниците на антиоксиданти да стават все по-важни за човека.

Какво се случва в организма при недостиг на антиоксиданти?

На ниво клетъчна система има ензими, които са част от защитната ни система. Част от тях съдържат минерали като цинк, манган, магнезий. Настъпи ли дефицит от тези микроелементи, това влияе на антиоксидантната система в организма.

Класически антиоксиданти са витамин С, витамин Е, каротеноидите, които са в тъмнозелените, жълтите, оранжевите и червените плодове и зеленчуци. Много важни са и биоактивните хранителни вещества, които също действат като мощни антиоксиданти. Най-значими за човешкото здраве са онези съединения, които са в плодовете и зеленчуците. Особено богати на биоактивни вещества са ягодоплодните – малини, къпини, боровинки и гроздето.

Консумирайте местна продукция, и то сезонната, съветват експертите по хранене. По принцип когато плод или зеленчук се отглежда извън сезона или се внася отдалеч, се бере недоузрял. Тогава количеството на всички хранителни вещества в него, включително и на биоактивните, е по-малко.

Полифеноли и други биоактивни вещества има още в кафето, какаото и черния шоколад. Тези продукти са много полезни именно защото помагат  за антиоксидантната защита.

Не е препоръчително активните субстанции да се приемат като хранителна добавка, защото антиоксидантите в големи количества имат обратен ефект – могат да навредят, предупреждава проф. Петрова. Тази особеност е доказана при витамин Е, където предозирането крие рискове. „Не съществува принцип „Колкото повече, толкова по-добре“. И най-полезното вещество може да навреди, ако се злоупотреби с дозата“, коментира известната диетоложка.

Бетакаротенът е предшественик на витамин А

Затова той е важен за хора, които не ядат месо, казва още проф. Петрова. Витамин А (ретинол) е мастно разтворим и се намира само в животинските храни, докато бетакаротенът се намира в растителните продукти. От 6 мг се образува 1 мг ретинол в организма. За него е доказано, че намалява риска от рак на белия дроб. Има протективно действие срещу туморите, защото има значение за пролиферацията (деленето на клетките) в тъканите. Хубавото е, че чрез храната не може да се стигне до предозиране на витамините. При пушачите например предозирането на витамин А чрез хранителни добавки увеличава риска от поява на злокачествено образувание, подчертава проф. Петрова. След като този научен факт бил установен, била сложена горна граница за съдържание на бетакаротен в хранителните добавки.

Свързани теми: Петте най-добри групи продукти срещу рака

Разгадаха тайната на женското дълголетие

Какво да ядем срещу високо кръвно?

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -