Реклама
Начало Любопитно Рициново масло срещу акне и тъмни кръгове под очите

Рициново масло срещу акне и тъмни кръгове под очите

0
Реклама

Твърди се, че рициновото масло има положителен ефект върху косата и кожата, намалява бръчките и овлажнява кожата. Също така стимулира образуването на колаген. С негова помощ кожата става по-гладка и мека, отоците и разширените пори намаляват. Излишният себум се разтваря, което улеснява почистването на черните точки по кожата.

Ето множество приложения на рициновото масло за косата и кожата. Някои са подкрепени с проучвания, други са базирани на дългогодишния опит и наблюдения на хората.

Нова е идеята, че рициновото масло помага срещу тъмни кръгове под очите. Иранско проучване от 2023 г. показа, че използване на определен крем може да помогне за намаляване на пигментните петна. Резултатите са документирани при пациенти със значителни тъмни кръгове под очите (поради хиперпигментация). 22-ма пациенти прилагат крем, съдържащ 10% рициново масло в продължение на два месеца.

Реклама

Беше отбелязано подобрение при след периода на лечение. Съдържанието на меланин, образуването на бръчки и еластичността на кожата също са намалени или подобрени. Меланинът е тъмният пигмент на кожата, който се среща и в старчески петна, родилни петна и др.

Вижте още: Какво лекува рициново масло и как се пие?

Как да използвате маслото върху лицето си

крем за кожа

Ако искате да използвате маслото за нанасяне на лицето, използвайте много малко количество. Комбинирайте приложението с масаж на лицето, за да може маслото да се абсорбира. Маслото обаче не попива напълно веднага, а отнема няколко часа. Поради това не е идеално да се гримирате след това, затова е най-добре да нанесете маслото вечер след почистване на лицето. За да предотвратите омазняването на възглавницата, поставете кърпа върху нея, за да я предпазите.

На следващата сутрин кожата се чувства видимо по-гладка и освежена. Ефект, който е сравним с този от най-скъпите продукти за грижа за лицето. Рициновото масло не запушва порите и не причинява пъпки или черни точки. По скалата за комедогенност, която варира от 0 до 5, рициновото масло отбелязва 1 за много ниска комедогенност. Лененото масло, маслото от пшеничен зародиш и палмовото масло имат напр. B. a 4 – 5. Кокосовото масло е 3 – 4, а зехтинът е 2 – 3.

Ако искате да използвате рициново масло два пъти на ден, оставете го да попие за 20 минути сутринта след нанасяне. Измийте лицето си и след това нанесете обичайната ежедневна грижа, включително грим. Вие автоматично ще масажирате остатъка от маслото в ръцете си и ще се насладите на мека и гладка кожа на ръцете.

Твърди се, че рициновото масло има положителен ефект дори при акне и с него могат редовно да се мажат белезите, което очевидно ги прави по-бледи.

Маслото се препоръчва и за нокти. Ако го правите всеки ден – напр. Б. вечер преди лягане – втрийте в ноктите, това води до по-здрави нокти и по-здрави кожички.

Рициново масло за растеж и сгъстяване на косата

Маслото често се препоръчва като средство за растеж на косата. Много хора съобщават за успех. Трябва обаче да се отбележи, че при андрогенно (хормонално) причинения косопад загубата на коса не спира. По-скоро се наблюдава, че косата като цяло става по-силна.

Въпреки славата на рициновото масло като средство,  стимулиращо растежа на косата, няма конкретни проучвания върху хора, които да доказват това. Правени са тестове с животни, които показват, че козината им става по-мека, по-дълга и по-дебела след 4 седмици. Прилаган е лосион, съдържащ 35 процента рициново масло. 

На сайта Good Housekeeping трихолог (консултант за проблеми с косата) и дерматолог изказват мнение, че маслото няма да доведе до по-гъстаи дълга коса. То по-скоро би направило косата блестяща. Маслото подхранва косата, омекотява я и я прави по-малко суха. 

  • Помага и за здравето на скалпа. Неговите антибактериални свойства могат да намалят вредните бактерии или гъбички по скалпа. 
  • Маслото предотвратява разцепването на краищата и накъсването на косата, тъй като обгражда ствола на косъма със защитен слой.
  • Помага за почистването на косата и скалпа, тъй като абсорбира мръсотията, която след това може да бъде отстранена по-лесно.
  • Можете просто да излеете малко масло в купа, да потопите върховете на пръстите си в него и да масажирате маслото в скалпа си, след това да го оставите да действа 2 часа и да измиете косата си както обикновено. Отстранява се много лесно с обикновен шампоан.
  • Ако искате да третирате краищата на косата си, разпределете маслото върху краищата, направете кок (ако дължината на косата ви го позволява), сложете шапка и оставете маслото да действа през нощта или поне 2 часа.

Рициново масло за мигли и вежди

Едно от възхваляваните качества на рициновото масло е, че то има значителен ефект върху растежа на косъмчетата от миглите и веждите, дори ако преди това те са били много тънки. 

Най-добрият начин да направите това е да използвате празен контейнер за спирала (празен флакон от спирала с четка за мигли), да го напълните с маслото и да нанасяте много внимателно върху миглите и веждите вечер. Внимавайте да не попадне в окото.

Автор Илиана Ангелова

Реклама

Exit mobile version