четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВирус "стопаджия" пътува в кръвта, убива рака

Вирус „стопаджия“ пътува в кръвта, убива рака

Вирус, който може да убива ракови клетки, пътува в кръвта на „автостоп“, разкриха учени от университета в Лийдс и Института за изследване на рака в болница „Роял Марсдън“, които публикуваха  изводите си в специализираното издание Science Translational Medicine. Способностите му били известни и преди това, но попадайки в организма, имунната система се стремяла да го обезвреди. Сега обаче станало ясно, че вирусът може да се прикрепи към кръвните клетки и така да достигне целта си.

Става дума за реовирус, който е безвреден – причинява стомашни разстройства и простудни заболявания в детската възраст. Най-невероятното у него е способността му да зарази и убива раковите клетки, като същевременно оставя околните тъкани невредими. Досега обаче смятали, че вирусът трябва да се инжектира директно в тумора или да се прилага с лекарства за потискане на имунната система, тъй като имунните клетки го нападали.

Ново проучване с пациенти във Великобритания обаче дава надежда, че терапията е възможна. Всички доброволци имали напреднал рак на дебелото черво с метастази в черния дроб. Инжектирали им реовирус в навечерието на планирани операции. Анализ след това показал, че вирусът се открива в тумора, но не и в черния дроб. Това означава, че той селективно се насочва към рака. Освен това вирусът бил в кръвните клетки, но не и в кръвната плазма, която е около тях. Това означава, че нашественикът пътува на „автостоп“, заявяват изследователите.

Проф. Алън Мелчер, от университета на Лийдс, пояснява, че вирусът е бил по-умен, отколкото се е смятало досега.  Пред Би Би Си той заявява, че без съмнение вирусът ще може да бъде използван в комбинация с химиотерапия.

Проучването е много добра новина, означаав, че новото лечение ще може да се достави с една проста инжекция в кръвта, казва д-р Кевин Харингтън от Института за изследване на рака. Засега не е ясно защо реовирусът се насочва само към раковите клетки. Раковите клетки се държат много по-различно от здравите, което ги прави податливи на инфекции. Лекарите вече са тествали вируса при хора с тумори по главата или шията.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -