сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБългарските кърлежи двойно по-заразни от европейските

Българските кърлежи двойно по-заразни от европейските

Българските кърлежи са двойно по-заразни от тези, които са разпространени в западните и северните европейски страни, споделя д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в Министерството на здравеопазването. Това разкрива проведено наскоро проучване у нас. В южната част на континента Европа са концентрирани много повече болестотворни микроорганизми, които се пренасят от кърлежите. Затова и рискът човекът да прихване от тях някоя зараза, е по-голям.

Освен това за размножаването на кърлежите у нас има прекрасни условия – топъл климат и големи зелени необработени масиви. Прелетните птици, които идват в страната, също пренасят много кърлежи. Топлата зима и подранилата пролет станаха причина кърлежите да плъзнат по-рано от обикновено.

Първите ухапани за сезона вече пълнят лекарските кабинети. Специалистите очакват по-масови случаи на ухапани по Великден, когато ще се затопли, а и хората ще ходят повече сред природата. Особено много кърлежи има край пътища с много автомобили.

Любопитен факт е, че те са привлечени от въглеродния двуокис. Затова работещият ауспух на колата за тях е притегателно място.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Не мажете с олио кърлежа, той повръща на кожата
Антибиотик лекува напълно инфекции, пренасяни от кърлежи
Бум на ухапани от кърлежи в Пловдив, карат марсилска треска

Добре е да знаете, че кърлежите са не само по тревите, но и по храстите и дърветата. Когато сте на разходка сред природата, предпазвайте краката с дълги крачоли и чорапи върху тях, но покривайте също главата, шията и ръцете. Най-трудни за контрол са децата, които лудуват навсякъде, а после родителите откриват вкъщи кърлеж, който се впил в главата им. Като предпазно средство може да се използват репеленти за кожа, казаха лекари.

Кърлежите са преносители на четири основни заболявания – марсилската треска и лаймската болест, при които се регистрират около 900 случая годишно, и още над 100 – на ку треска и кримската хеморагична.

Марсилската треска е едно от най-разпространените заболявания,предавано чрез кърлежи. Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа в окото или при смачкването му с пръсти. Болестта е разпространена най-вече в Южна България и по Черноморието.

Издава я тъмно петно, което се появява на мястото на „смуканата“ кръв. То надебелява, а след няколко дни пострадалият е с висока температура, силно главоболие, мускулни и ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -