четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМагнезият е по-важен за детските кости, отколкото калцият

Магнезият е по-важен за детските кости, отколкото калцият

Дълго време педиатрите съветваха родителите редовно да дават на децата си мляко и други продукти с богато съдържание на калция, за да израснат със здрави кости. Ново изследване обаче разкрива, че тиквените семена, тъмният шоколад, бадемите и рибеното масло имат не по-малко значение за укрепването на скелета.

Магнезият е нужен за изграждане на костната тъкан

Тези продукти са богати на магнезий, а той е нужен за изграждането на костната тъкан, казва проф. Стивън Абрамс, педиатър от Бейлорския медицински колеж. Той дори е убеден, че магнезият е по-важен от калция за костите.

Ролята на магнезия е доказана при възрастните. Подробно проучване при подрастващите предстои да бъде проведено. Проф. Абрамс и колегите му анализирали състоянието на 63 здрави деца на възраст 4-8 години. Те не приемали хранителни добавки. Учените анализирали с голяма точност концентрацията на магнезий и калций в храната им. След това изследвали и урината им. Нивото на стабилните изотопи на минералните съединения показвало до каква степен двете полезни съставки се абсорбират от организма.

Плътността на костите пък била установена с помощта на двуенергийна рентгенографска абсорбциометрия. Така се изяснило, че именно количеството на потребения и абсорбиран магнезий играе ключова роля за обема на костната тъкан. Употребата на калций не била толкова важна.

Свързани теми: Калцият може да бъде и опасен – провокира диабет и тумори

Прегърбената стойка виновна за кръвно и лошо храносмилане

Магнезият по-важен за сърцето, отколкото нивата на холестерола

От колко калций имаме нужда за здрави кости?

Витамин D при бременните не води до по-здрави кости при децата

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -