Реклама
Начало Любопитно Познават по очите риска от инсулт

Познават по очите риска от инсулт

0
преглед катаракта глаукома
Реклама

Учени могат да познават по очите дали даден пациент е застрашен от инсулт. Високото кръвно налягане е един от най-важните фактори за появата на инсулта, посочва ръководителят на новото изследване проф. Мохамед Икрам от Националния университет в Сингапур, публикувано в сп. Hypertension. До сега беше невъзможно да се определи кой хипертоник е с най-висок риск от инсулт, но според нашето изследване един обикновен преглед на очите може да даде такава информация, казва той.

Високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове на ретината и да причини хипертонична ретинопатия. С неинвазивно изследване на ретината се оглеждат уврежданията на кръвоносните съдове и се преценява риска от инсулт, който е една от водещите причини за смърт в много страни.

Ретинопатията се свързва с повишен риск от мозъчен удар

Настоящето проучване допълва предишни, които сочат ретинопатията като индикатор за заболяване на малките кръвоносни съдове и повишен риск от инсулт. Според учените лечението на високото кръвно налягане на пациентите с признаци за ретинопатия трябва да се провежда по-агресивно, за да се намали риска от инсулт. Често лекарите не обръщали достатъчно внимание на по-малките изменения, които се забелязват при изследването на ретината, а това било важно за общата оценка на съдовете и риска от инсулт.

Реклама

По време на изследването екипът на д-р Икрам е проследил почти 3 000 пациенти, които  страдат от високо кръвно налягане средно от 13 г. В началото на изследването на всички пациенти била направена снимка на ретината, на светлочувствителния слой от клетки, в задната част на окото.

Учените определили степента на хипертонична ретинопатия на всеки пациент като нулева, лека, средна и тежка според уврежданията, които се виждат на снимките. В следващите години 165 от изследваните пациенти прекарали инсулт. Учените установили, че пациентите с лека хипертонична ретинопатия са с 35% по-висок риск от инсулт, а тези със средна или тежка ретинопатия с 137% по-висок риск.

Учените откриха също, че уврежданията на ретината подсказват увеличен риск от инсулт при пациенти, които приемат лекарства за контролиране на стойностите на кръвното налягане. В тази група слабата хипертонична ретинопатия кореспондира с 96% увеличен риск от инсулт, а средната до тежка ретинопатия – с 198% по-висок риск. Рискът от инсулт остава дори и след като се отчетат фактори, като възраст, пол, раса, стойности на холестерола, на кръвното налягане, тютюнопушене и тегло, посочват учените.

Макар и предварителни и нуждаещи се от потвърждение, тези резултати показват че изследването на ретината може да бъде полезно допълнение при преценката за риска от инсулт, казва д-р Флойд Уорън, невро-офталмолог от ню йоркската болница Ленъкс Хил и подчертава, че може да се наложи по-агресивно лечение на хипертонията.

СНИМКА: АРХИВ

 

Реклама

Exit mobile version