Реклама
Начало Любопитно Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D

Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D

0
Реклама

Съществува пряка връзка между повишената дневна сънливост и недостатъкът на витамин D в човешкия организъм. Изводът е на учени от Държавния университет на Луизиана в САЩ. Авторът на проучването Дейвид Маккарти подчертава, че първоначално той не си е поставял за задача да открие причините за тази връзка.

Искал само да потвърди получените в хода на предишни изследвания данни, че недостатъчното ниво на витамина в организма може да бъде  причина или следствие на повишената дневна сънливост и да се прояви пряко или косвено чрез хронична болка.

„Открихме съществена връзка между нивото на витамин  D и сънливостта, но тя се оказа доста по-сложна, отколкото по-рано предполагахме. Важно е да се проведат допълнителни наблюдения, за да се установи по-ясно кое е причината и кое – следствието. Това ще даде възможност да се подобрят съвременните методи за терапия“, коментира д-р Маккарти.

Реклама

В проучването му участвали 81 пациенти на клиника за лечението на разстройството на съня, които се оплаквали от проблеми със съня, а също и от неспецифични болки. При всички пациенти била поставена диагноза обструктивна сънна апнея като причина за смущенията. Нивата на витамин D при тях били измерени чрез анализ на кръвта, а сънливостта – по скалата Epworth Sleepinessе.

Публикуваните резултати в списанието Journal of Clinical Sleep Medicine гласят, че колкото по-голяма била дневната сънливост  при съответния пациент, толкова по-ниско било нивото на витамина. Учените напомнят, че по-голямото количество от него се изработва от самия организъм – достатъчно е да прекарваме известно време на открито. Витамин D е много важен за здравината на костите, но напоследък учените откриват и много други негови ключови функции.

Свързани теми:

Подозират, че липса на витамин D вдига риска от рак

Трима от 4-ма българи с недостиг на витамин Д

СНИМКА:

Реклама

Exit mobile version