Реклама
Начало Любопитно Помага ли смъркане на морска вода при синузит?

Помага ли смъркане на морска вода при синузит?

0
синузит възпаление на синуси
Реклама

Полезно ли е смъркането на морска вода при синузит? Не, не е полезно. Не е полезно и смъркането на сок от морска краставичка, счукан лук или чесън, на човешка урина (имах и такъв случай), солена вода, поставяне на гумен катетър в носа и правене на йогистки движения и заклинания и т.н. Носната кухина е един сложен лабиринт, разделен на две почти симетрични половини от носната преграда.

Отделянето на слуз от носната лигавица е с цел изчистване

Във всяка от тях се отварят околоносните кухини (синусите). Когато ние смъркаме или капем от споменатите по-горе продукти, раздразваме носната лигавица с чужди тела, без те да достигнат до синусите. Носната лигавица има множество слузни жлези. Те се активират, произвеждат слуз, която се стреми да изхвърли „нашественика“. И тук идва заключението на пациента „изчисти ми се синузитът“. Не може обаче да се изчисти нещо, до което морската вода не е достигнала.

Ако сравним носа с едно голямо антре, което от всяка страна е свързано с 2-3 мазета, лъскането на антрето не довежда до изчистване на мазетата. Повечето хора не знаят, че синузитът не е болест на носа, а възпаление на околоносните кухини със задръжка на гной в тях. Заслуга на носа при това заболяване е, че най-често инфекцията преминава през него и се загнездва в синусите. Връзката им с носа става със сравнително тесни отворчета, през които гнойта не може да излезе и да се дренира синусът. Стените му се разпъват и настъпва много силно главоболие.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кога хроничният ринит става на синузит? 
Може ли лазер да подобри проходимостта на синусите? 
От какво може да е болка в областта под очите? 

Какво става, ако този пациент смърка морска вода?

Реклама

Носната лигавица произвежда слуз, която още повече затруднява дренажа на синуса и излекуването на синузита. Морската вода е хипертоничен разтвор, солта в нея изтегля водата от лигавицата на носа, но също така вкарва в носа бактерии, гъбички и разни замърсители, които още повече влошават наличния синузит.

Обикновено при пациенти със задебелена лигавица от предишни възпаления, които на рентгенови снимки дават образ, подобен на синузит, и носното дишане е сравнително затруднено, и лекарят, и пациентът се затрудняват и поставят диагнозата синузит, а смъркането на морска вода е чудодейно лекарство.

Всъщност е налице синузит менте, лечение менте и намесата на добър специалист е наложително. Защото в тези случаи диагнозата е хроничен хипертрофичен ринит и смъркането на морска вода може да даде облекчение. Касае се за заболяване на носа, а не за синузит.

По-често се срещат полипоза и хипертрофична хрема

Развитието на синузит е вече друго заболяване. При него не трябва да се пристъпва с опитване на нелепи и смешни средства, защото се касае за гнойник в лицевия череп и неправилният подход може да доведе до ослепяване на болния, а в някои случаи и до менингит.

Използването на антибиотични средства дълги години е направило така, че все по-рядко се срещат тежки остри синузити, а все по-често са налице хипертрофични хронични хреми, носни полипози и др. Това изисква продължително лечение, подпомогнато понякога от хирургични корекции в носа и синусите.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Реклама

Exit mobile version