четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМъж дари черен дроб на батко си

Мъж дари черен дроб на батко си

26-годишен мъж от Сливен дари част от черния си дроб на по-големия си брат, а трансплантацията бе извършена от екипа на проф. Никола Владов във ВМА, съобщиха от болницата. Баткото Илиян Пондалов страдал от генетично заболяване – синдром на Уилсън-Комовалов. При него в организма се натрупват метали, предимно мед, които увреждат на първо място черния дроб.

Операцията продължила 11 часа и е извършена в сряда. Протекла е с минимална кръвозагуба. Двамата братя лежали на съседни маси в една и съща зала. Засега и двамата се чувстват добре. Донорът е изведен от реанимация, разказа проф. Владов. Трансплантацията от жив донор е най-трудна, защото трябнва много прецизно да се прецени колко черен дроб да се вземе за присаждане. От една страна, трябва да е достатъчно, за да се постигне терапевтичен ефект, а от друга, внимаваме да не увредим донора, обясни хирургът. Това е 27-та трансплантация за екипа на проф. Владов от 2007 г. насам и едва втората от жив донор.

Причината да се правят толкова малко присаждания от жив донор била, че фамилиите у нас са малки и трудно се намирал подходящ дарител. Много е важна оценката за съвместимост, поясни проф. Владов. Решението се вземало от интердисциплинарен лекарски екип – гастроентеролози, реаниматори и хирурзи. „Има и още роднини, които се изследват за съвместимост, но още няма конкретен резултата за никого. През 2009 г. пък точно бяхме планирали такава трансплантация, когато 2 дни преди операцията се намери жив донор“, разказа проф. Владов.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -