Реклама
Начало Любопитно Първи случай на западнонилска треска у нас, има ли риск

Първи случай на западнонилска треска у нас, има ли риск

0
УМБАЛ Свети Георги
Реклама

Първи случай на пациент, заразен със западнонилска треска, регистрираха здравните власти у нас. Пациентът е мъж на 55 години от с. Труд, а инфекциозното заболяване е диагностицирано в УМБАЛ „Свети Героги“ в Пловдив. Човекът е в трудоспособна възраст без предшестващи заболявания, уточняват от лечебното заведение.

Предполага се, че заразяването е станало по време на екскурзия в Турция, въпреки че човекът няма спомен да е бил хапан от комари, които пренасят вируса. Пътуването е било от 2 до 5 август в Истанбул, Турция. Ходил и веднъж до Босфора. Два дни след завръщането си от Турция мъжът получава гадене и болки в корема, започва да повръща, получава и стомашно разстройство.

Реклама

Денга и нилска треска – как да се пазим от заразяване

Приет е в болница с повръщане и разстройство

Приет е във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив заради съмнения за кървави изпражнения. Тези съмнения не се потвърждават и на втория ден от престоя си в клиниката пациентът вдига висока температура и получава световъртеж.

Консултиран е с невролог и инфекционист, които го насочват за изследване за паненцефалит – възпаление на сивото и бялото вещество в мозъка. На 9 август е преместен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“. През първите два дни от престоя му там състоянието му се влошава и става прекоматозно – изпада в сопор. Направени са  3 изследвания със скенер и 1 – с ядрено-магнитен резонанс, който показва, че пациентът наистина е с паненцефалит.

Истинската причина, довела до това усложнение, е западнонилска треска. Две проби от болния били изпратени за изследване в национална референтна лаборатория. На 3 септември 2018 г. се доказва, че заболяването на 55-годишния мъж е опасната инфекция, разнасяна от комари в южните ни съседки Гърция и Турция, където има доста случаи на болестта.

В момента състоянието на пациента е подобрено, той вече е контактен и адекватен. Все още има лека пареза на десния крак, но се очаква да премине. Провежда се рехабилитация и прогнозите на лекарите от Клиниката по инфекциозни болести са, че през следващата седмица мъжът ще бъде изписан.

При 80% от заразените симптоми липсват

Това уточни д-р Ангел Кунчев, който е главен здравен инспектор към МЗ. При останалите 20 процента от хората проявите са като при грип. Затова инфекцията понякога може да остане недиагностицирана. Експертът успокои, че няма опасност от масово пренасяне на нилската треска и епидемия у нас.

Големият проблем е, че при 80% от заразените със западнонилска треска не се проявяват симптоми, а други 20 % симптомите са като при грип.

При заразените може да се наблюдава субфебрилна температура, отпуснатост, гадене. Лесно може да бъде объркано с летен грип. При много малък процент като при случая в Пловдив се стига до сериозни усложнения, които са предимно неврологични.

Западнонилската треска може да е смъртоносна само при хора, които вече имат някакви увреждания, хронични заболявания или са в напреднала възраст. В такива случаи може да се стигне и до животозастрашаващи усложнения. Има подобни примери в Сърбия, поясни д-р Кунчев. През лятото на 2018 г. западнонилската треска взема десетки жертви в Италия и Сърбия. Основната причина е повишената влажност, която е благоприятна за прекомерното развъждане на комарите, които пренасят болестта.

Реклама

Exit mobile version