Реклама
Начало Любопитно Парадокс: Отровата арсен сваля с 50% смъртността от рак на гърдата

Парадокс: Отровата арсен сваля с 50% смъртността от рак на гърдата

0
рак на гърдата причини симптоми
Реклама

Арсенът е мощна отрова, но тя може да помогне за намаляване на смъртните случаи от рак на гърдата, установи проучване на Университета на Калифорния. То открило, че фаталният изход при онкологичното заболяване може да падне с 50%, ако се използва токсичното вещество, пише Daily Mail.

В Чили например има повишени нива на арсен в природата. Оказало се обаче, че отровата дава положителен ефект върху жените по-млади от 60 г. (смъртност в тази група е била намалена с 70%). Ето как се установивло това. През 1958 г. водопроводът на чилийски град се включил към геотермален източник в Андите за питейна вода. Тя съдържала повече от 800 микрограма арсен на литър. Това е 80 пъти по-високо от нивото, препоръчано от Световната здравна организация.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Осем мита кои са причините за рака
Вируси причиняват до 40% от случаите на рак 
Раждане в млада възраст пази от рак на гърдата 

През 1970 г. била построена пречиствателна станция, тъй като някои местни жители са определени признаци на отравяне с арсен. Интересното било, че отравянето носело ползи за някои хора. Онкологичният институт на Станфорд направил изследвани и установил, че раковите клетки умирали от арсен. Добрата новина е, че здравите клетки имали защита срещу токсина.

Реклама

През 2000 г. в САЩ е одобрен арсениевият триоксид като лекарство срещу рядък вид левкемия. Възможно е в близко бъдеще това лекарство да бъде одобрено и за лечение на рак на гърдата. В момента учените работят върху подготовката за клинични изпитания. В тях ще бъдат включени жени с напреднал стадий на рак на гърдата.

Източник: Daily Mail

Реклама

Exit mobile version