Реклама
Начало Любопитно Папилома вируси причинявали и кожен рак

Папилома вируси причинявали и кожен рак

0
гинекологичен преглед цинтонамазка
Реклама

Папилома вирусите (HPV)могат да предизвикат не само рак на маточната шийка, но и на кожата, съобщиха проф. Луц Гисман от Германския център за изследване на рака в Хайделберг, цитиран от сп. „Фокус“. Така ще се окаже, че съществуващата ваксина носи двойна полза, казва ученият. Видовете HPV, които отключват рака на маточната шийка, провокират и възникването на кожни тумори, само че механизмът е различен, обясни проф. Гисман.

В момента на науката са известни около 100 типа HPV. Направен бил опит с животни. Участъци от кожата им, обозначени с бета-HPV гени, били подложени на облъчване с ултравиолетова светлина. След него на мястото се появило предраково образувание на светъл кожен рак – актинична кератоза. Ако подозрението се потвърди, в бъдеще ще можем да предпазим децата и от тази болест с помощта на ваксината, изтъкна проф. Гисман. Тя ще е от полза и за кандидатите за трансплантации, защото след присаждането те боледуват 100 пъти по-често от светъл кожен рак.

Да се ваксинират момчетата, а не момичетата, призова отново нобеловият лауреат Харалд цур Хаузен, който получи отличието за откритието си, че папилома вирусите причиняват рака на маточната шийка. „Мисля, че ако имунизираме само момчетата, а не момичетата, ще постигнем по-добра защита“, казва той. Ваксинираните мъже нямало да заразяват повече партньорките си. От друга страна ваксината ще защити и самите мъже от рак в гениталната и аналната област, но само при условие, че се постави навреме – преди започване на активен сексуален контакт. В Германия здравните каси плащат за ваксината при момичета между 12 и 17 г. Годишно в Германия от рак на маточната шийка се разболяват нови 7200 жени, а 1700 умират с тази диагноза. Нови проучвания от Австралия показват, че ваксината наистина е много сигурна, подчерта Цурхаузен, цитиран от сп. „Фокус“.

Реклама

Нов метод на ранна диагностика може да замести скоро познатия ПАП тест, съобщават пък от Гинекологичната клиника във Волфсбург. Става дума за ДНК скрининг на папилома вируси. Методът бил сравнително евтин и по-сигурен. Позволявал да се избегнат някои фалшиви тревоги.

Реклама

Exit mobile version