Реклама
Начало Любопитно Осемгодишна е най-младата пациентка с рак на гърдата!

Осемгодишна е най-младата пациентка с рак на гърдата!

0
рак на гърдата при деца
Реклама

Осемгодишната Криси Търнър от САЩ се оказа най-младият пациент с рак на гърдата в света! Малката наистина има лош късмет – нейният тумор е рядка форма, която се среща един път на милион души.

Криси открила бучката в гърдата си през последния месец. Веднага след като съобщила на родителите си, тя била приета в болница. Тестовете показват, че детето страда от рядък вид рак, наречен секреторен карцином. Лекарите препоръчали на малката да се подложи на  мастектомия отстраняване на гърдата.

Трябва да се отбележи, че и двамата родители на Криси са били диагностицирани със злокачествени заболявания, макар и на друго място. Майката страдала от рак на шийката на матката, а бащата сега се бори с неходжкинов лимфом, открит още когато Криси била бебе. Иначе по правило повечето бучки в гърдите при жените не представляват опасност за рак.

Реклама

В медицинската литература секреторният карцином (ювенилен рак) се описва като бавно нарастващ тумор на гърдата. Може да се развие във всяка възраст, но най-често се среща при хора под 30 г. Прогнозата на това заболяване като цяло е благоприятна. Недостатъкът е, че този вид рак е склонен да образува метастази и да рецидивира. Тази особеност налага по правило агресивно лечение.

Източник: The Guardian

Реклама

Exit mobile version