понеделник, 4 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОпасностите на пристрастяването към хазарта

Опасностите на пристрастяването към хазарта

Опасностите на пристрастяването към хазарта определено не са за подценяване. Проблемите, които може да донесе компулсивното залагане са огромни, а не рядко се стига и до разпадане на семейства. Важно е да се отбележи, че добрите онлайн казина имат страница, посветена на отговорната игра, както и система за спиране на залагането от даден играч, ако той има опасения, че развива хазартна зависимост. В следващите редове ще споделим всички детайли около проблемния хазарт и как зависимите от постоянно залагане на ротативки, покер и други игри в казината, могат да се предпазят. Има няколко простички правила, които ако бъдат следвани, то опасностите ще бъдат избегнати доста по-лесно.

Какво всъщност представлява хазартната зависимост и какви са нейните симптоми?

Най-общо казано патологичният хазарт се изявява в това даденият човек да не успява да устои на желанието непрекъснато да залага отново и отново. Дори и напълно да осъзнава последствията, то зависимият не успява да държи себе си далеч от казината. Почти през цялото време мислите на потърпевшите от хазартната зависимост се въртят около темата със залозите.

Според различни проучвания мъжете са по-податливи на тази зависимост, в сравнение с жените. В Германия например около 300 хиляди души страдат от такова пристрастяване. Познати са много случаи, в които зависимите от хазарт страдат от проблеми в личния и професионален живот, като не липсват и самоубийства в следствие на това.

Онлайн казината почти ежедневно попадат на такива потребители и всячески се опитват да им помогнат. Играчи теглят заеми, които проиграват за минути в казино платформите, което има пагубни последици върху семейния бюджет и какво ли още не.

Ще ти споделим резюмирани симптоми на хазартната зависимост. Ето и част от тях:

  • Многократни опити за спиране на залагането
  • Натрупани големи дългове заради хазарт
  • Прекалена чувствителност и раздразнимост, когато дадения човек не може да залага
  • Залозите карат потърпевшите да се чувстват по-добре
  • Лъгане на приятели и семейство относно честотата на залагане или големината на залозите
  • Загуба на кола, къща или апартамент вследствие на хазартни игри
  • Извършване на престъпление в опит за изплащане на дълг или спечелване на пари за нови залози
  • Непрекъснати мисли, които се въртят около хазартни дейности
  • Игра с все по-големи залози, за да се изпитва познатото вълнение

Кои са основните причини за формиране на зависимост към хазарта?

Истината е, че този проблем не се случва изведнъж, а дори напротив – бавно и почти неусетно. Едни от първите симптоми биха могли да бъдат прекалено еуфоричното поведение, породени от големи печалби. След последващи загуби обаче зависимите започват да показват много лесна раздразнителност. Вследствие на това те почват да следват така наречения модел “chasing losses”. Това се изразява в непрекъснато желание да се покрият загубите, с помощта на нови и нови все по-големи залози.

Загубите започват да оказват все по-сериозно влияние върху нормалния начин на живот на засегнатите. Зависимите мислят само за това как да се снабдят с още пари, с които да опитат да възвърнат загубените суми, а дори и да натрупат печалби.

Начини за предпазване от хазартна зависимост

Съществуват различни техники за справяне с пристрастяване към хазарта. Много зависи и от това дали потърпевшите използват предимно онлайн казина или наземни такива. Няма да е преувеличено ако кажем, че проблемите се решават по-трудно, когато са свързани с физически казина, но това съвсем не означава, че решения липсват.

Превенция на пристрастяване към хазарта в онлайн платформите за залози

Лицензираните български казина добре знаят, че трябва да предпазват своите потребители. Това е и причината да предлагат различни инструменти за справяне с хазартната зависимост. Такъв инструмент е лимитът за депозити. По този начин потребителите могат да си поставят ограничение относно сумата, която могат да депозират месечно. Например ако е зададена сума от 100лв, всеки опит за депозит над тази сума ще бъде неуспешен.

Съществува и лимит за прекарано време на сайта. Ако даден потребител е задал позволени 5 часа седмично, то бъдат ли достигнати, играчът ще бъде отписан от профила си автоматично. Наличен е и инструмента за самоизключване на акаунта за период от 6 месеца например. По този начин дадения играч няма да може да използва профила си в продължение на половин година.

Справяне със зависимостта от залагане във физически казина

Тук решаването на проблема е една идея по-трудно, но не и невъзможно начинание. Най-полезни за зависимите в този случай ще бъдат неговите приятели и семейство, които да опитат да покажат правилния път на потърпевшия. Има и много специалисти и доктори, които също оказват помощ. Начините са много, но силната воля е едно от най-важните неща, които трябва да покаже пристрастеният към хазарта пациент.

Съвети за разумно залагане

Ще започнем с това, че е от голямо значение да се гледа на хазарта само като на забавление, но не и като източник на сериозни парични доходи. Освен това е от изключително значение да се залага само толкова, колкото сме склонни да си позволим да загубим, без това да повлиява на семейния ни бюджет или нормалния ни начин на живот. И не на последно място – не бива да забравяме да редуваме хазарта с други дейности, като излизане с приятели или посещение на театър например.

Заключение

Пристрастяването към хазарта съвсем не е нещо, което трябва да се пренебрегва с лека ръка. Не е срамно да се потърси помощ от специалист, стига тя да доведе до решаване на проблема. Хазартът е забавен, когато е в умерени количества. Нека се стараем да спазваме граници, които да не пречат на нормалния ни живот.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -