Реклама
Начало Любопитно Наръфан от кучета професор с риск за живота

Наръфан от кучета професор с риск за живота

0
Реклама

87-годишният професор Ботьо Тачков е с опасност за живота в реанимацията на ВМА, след като бе нахапан от глутница кучета в сряда към 17 ч близо до блок 9 в кв. „Малинова долина“, където той живее. Мъжът е докаран в реанимацията към 4 часа през нощта след 7-часова операция, съобщи днес доц. Николай Младенов, зам.-шеф на клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (КАРИЛ) във ВМА.

Реклама

„Има опасност за живота му. Пациентът е с множество нахапвания по ръцете и краката, а също и по лицевия скелет. 20-30% от тялото на пострадалия са с травми. Около 2 литра е била загубата на кръв само в операционната, изгубил е и кръв на място“, разказа доц. Младенов. Пострадалият бил приет в хипотермия. Телесната му температура била едва 34 градуса. Проф. Тачков имал и съпътстващи заболявания, които още повече утежнявали състоянието му – хипертония и увредени мозъчни съдове. Има и белодробен проблем, описан в епикризата. Доц. Младенов описа нахапванията като „голям брой разкъсвания, отнемане на тъкани до нивото на костта.“ Според очевидци краката на възрастния човек са направо оглозгани.

Лекарите в реанимацията още не могат да кажат дали проф. Тачков ще се възстанови и колко евентуално би продължило това. Засега усилията са насочени към това да спасят живота му.  Предстоят серия операции, при които ще бъдат отстранени необратимо увредени тъкани. Там, където това е възможно, те ще бъдат реконструирани. Едва след като се възстановят тези мускули ще се знае до каква степен пациентът може изобщо да има двигателна активност, коментира доц. Младенов. Ботьо Тачков има хематоми по очите, може зрението му да се увреди безвъзвратно. Ушите му били отхапани. В момента под дълбока упойка и на командно дишане.

Професорът е имал късмет, че изобщо е оцелял. За щастие кучетата не са успели да засегнат голям кръвоносен съд. В болницата вече пристигнали на свиждане негови близки от чужбина.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version