петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпасиха 33-годишен мъж с тежка цироза навръх Великден

Спасиха 33-годишен мъж с тежка цироза навръх Великден

В нощта на Възкресение Христово 33-годишен пациент буквално възкръсна след животоспасяваща трансплантация на черен дроб във Военномедицинска академия. Екипът на проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия, започна операцията в полунощ и приключи рано сутринта на Великден.

Трансплантацията е протекла с минимална кръвозагуба за около 4-5 часа, пациентът е екстубиран веднага на операционната маса. Състоянието му в резултат на тежка чернодробна цироза е било изключително рисково и критично в последните дни. След животоспасяващата трансплантация той е преведен в реанимацията, контактен е, адекватен и диша самостоятелно. Това е 30-та трансплантация от 2007 г. насам за мултидисциплинарния екип от чернодробни хирурзи, анестезиолози, реаниматори, хепаталози и други специалисти от ВМА.

Възникването на спасителната ситуация в нощта на Възкресението дава надежда както на медиците, така и на пациентите от листата на чакащите за животоспасяващата операция, че възможностите за трансплантации ще се възродят и ще върнат шанса за нов живот на десетки български граждани.

СНИМКА: ПРОФ. ВЛАДОВ ОПЕРИРА ВЪВ ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -