петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАнгличанин дари част от дроба си на напълно непознат

Англичанин дари част от дроба си на напълно непознат

21-годишен англичанин изуми обществеността, дарявайки четвърт от черния си дроб на напълно непознат човек, съобщи Би Би Си. Това се случва за първи път в страната. Досега всички живи донори във Великобритания досега са били роднини или приятели на болния. Дарявали са орган на човека, за да му дадат шанс да живее. Трансплантацията вече е извършена и двамата – донор и получател, се чувстват добре.

Даниъл Броудхед обяснява, че е взел решението да се раздели с част от дроба си, воден изцяло от безкористни и хуманни подбуди. Над 400 души в момента чакат за животоспасяващо присаждане на органа. Живото донорство крие известни рискове – при един на 200 случая има риск от смърт или някакви усложнения. Възможно е самият донор да се окаже нуждаещ се от трансплантация. Всичко това обаче не спряло храбрия младеж.

„Казах си: след като аз съм жив и здрав, а там навън някой може да умре, ако не получи дроб, защо да не стана донор?“, обяснява Даниъл необичайната си стъпка. Факт е, че един от петима чакащи за трансплантация загиват, преди да дочакат нов орган.

Много малко хора в наши дни обаче се решават да направят такава жертва и да дарят част от себе си. Живото донорство на черен дроб е възможно, защото този орган изпълнява над 500 различни функции в организма и има способността да се регенерира. Сега Даниъл показва с гордост 15-сантиметровия си белег от операцията на корема. Близките му го подкрепили, макар че им било трудно да приемат, че той иска да помогне на друг по такъв травмиращ за него начин.

„Казах си, защо да не спася живота на човек, който отчаяно се нуждае от нов черен дроб, – обяснява младият мъж пред Би Би Си. – Казаха ми за рисковете, но се опитах да мисля за тях от гледната точка на дете, което чака нов орган, а изтиках тези, свързани с мен назад в съзнанието си.“

СНИМКА: БИ БИ СИ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -