петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДжинджифил и цитруси помагат при резки промени на времето

Джинджифил и цитруси помагат при резки промени на времето

Рязката смяна на жега с дъжд и облаци, на ясно слънчево време с вятър и студ причиняват редица неразположения на много хора. Все повече лекари признават, че някои притежават своеобразна чувствителност към резките промени на времето. Често те се оплакват от смущения в съня и концентрацията, главоболие, липса на апетит и проблеми с кръвообращението. На какво се дължат те?

Главната причина за тази „метеочувствителност“ е атмосферното налягане, пише немският сайт „Нетдоктор“. Обикновено човек не забелязва нищо, понеже организмът се адаптира към различните стойности. При резки промени обаче налягането пада или се качва твърде рязко, а тялото се нуждае от определено време, за да се адаптира. Има някои трикове, които помагат да се справим с това предизвикателство по-бързо.

джинджифилДжинджифил срещу световъртеж

Съставките на лютивия корен стимулират обмяната на веществата и укрепват нервната система. Нарежете 2-3 см дебело парче джинджифил на тънки ивици и ги сварете с 1 л вода за десетина минути. Оставете отварата да престои известно време – колкото по-дълго чакате, толкова по-лютива ще е тя. Пие се на малки порции през целия ден. Може да се подправи с мед и лимон.

Джинджифил срещу повръщане и възпаления

Повече течности срещу главоболието

Недостатъчно течности допринасят за появата на главоболие, понеже кръвта се сгъстява и не тече както трябва по вените. Помнете старото правило да пиете поне 1,5-2 л вода дневно. Не посягайте към чашата чак когато усетите жажда. Тя е сигнал, че вече има дефицит на течности в организма.

Видове главоболие и причините за него

Контрастни душове съживяват кръвообращението

За целта сутрин започнете няколко минути с гореща вода, после нагласете водата да е хладна. Започнете да обливате от долната част на десния крак – първо отвън, после отвътре. Продължете с левия крак, дясната и лявата ръка. Следват гърдите, корема, врата и лицето.

Аромати гонят умората

Особено ободряващо действат цитрусовите аромати – месест портокал, лимон, лимети, мандарина. Носете шишенце с предпочитания от вас аромат (като натурално етерично масло от аптеката или дрогерията) и вдишвайте от него от време на време. Може да капнете малко от него върху салфетка.

Храната – студена или топла?

Мазни и тежки ястия натоварват организма при резки колебания на времето. В такива дни по-добре се откажете от шницели или наденички и избирайте нещо по-леко. Студена зеленчукова супа е отличен избор. Тя може да е студена, когато навън е задушно, и обратно – гореща при студено и неприветливо време.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -