Реклама
Начало Любопитно Малко алкохол наистина помага срещу махмурлук

Малко алкохол наистина помага срещу махмурлук

0
Реклама

Какво помага за възстановяване след махмурлук? Популярно твърдение е, че малко алкохол помага и действа като лекарство. Това твърди Адам Роджърс, цитиран от The New Zealand Herald. Именно затова коктейли като „Блъди Мери“ се ползват с такава популярност.

Какво се случва в тялото при махмурлук

Махмурлукът донякъде се дължи на обезводняване (алкохолът дехидратира), но може да има и други причини. Според една теория махмурлукът е реакция на организма към ниски концентрации на метилов алкохол. Тогава какво да направите за възстановяване след махмурлук?

Ако изпиете някакъв лек алкохол, внасяте в организма малко етанол, който влияе на метиловия алкохол. Така симптомите на махмурлука ще изчезнат. Има обаче и друг риск – човекът отново да се напие и това да маскира симптомите на махмурлука. Пък и това страдание спохожда най-често алкохолиците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Цигарите са виновни за махмурлука 
Цитруси и доматен сок гонят махмурлука 
Невероятно! Алкохолът пази от смърт при тежка травма

Кислороден глад като следствие от разграждането на алкохола

Реклама

Въпреки това в тази теория има известна логика. По принцип във всички алкохолни напитки има следи от токсичен метанол, който причинява слепота и дори смърт, ако концентрацията е висока. Организмът го превръща във формалдехид, съединение, което предизвиква кислороден глад.

В нормалните алкохолни напитки има малко метанол и затова е малко вероятно да се стигне до отравяне. Натрупването му обаче причинява махмурлук, а възстановяването отнема часове, дори ден. Етанолът обаче спира превръщането на метанола във формалдехид. Все пак е по-добре махмурлукът да се предотврати, отколкото да се лекува. Основно правило е да не се пие на празен стомах, не си поръчвайте напитки в тъмен цвят и пийте достатъчно вода преди лягане след тежка вечер.

Вижте това: Цитруси и доматен сок гонят махмурлука

Вода, електролити и сокове са по-ефективни при махмурлук

Има по-ефективни стратегии за справяне с махмурлука. Основният съвет е да пиете много вода, дори да не изпитвате жажда, защото така ще се освободите по-бързо от токсините. Ще помогнете на организма сам да балансира липсите на течности, минерали. Още по-добре ако разнообразявате водата с плодови сокове, особено цитрусови. За махмурлук помага също така доматен сок, който също съдържа много витамини и минерали.

При силен дискомфорт, главоболие може да вземете таблетка ибупрофен, аспирин или парацетамол.

Обърнете внимание и на храненето в деня след прекаляването с алкохола. Дори да ви се гади от махмурлука, добре е да хапнете нещо, което ще ви даде енергия – яйца, салати, нетлъсто месо. Подходяща храна е всичко без твърде мазни и преработени храни като пици, колбаси и други полуфабрикати.

Източник: The New Zealand Herald

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version