Реклама
Начало Любопитно Лекари не разбрали за починало в утробата близначе

Лекари не разбрали за починало в утробата близначе

0
Реклама

Това лято загубих двете си близначета заради лекарско безхаберие, разказа Павел Македонски. Жена му е добре физически, но още не се е възстановила психически. Павел е един от пострадалите от гинеколози, които се събраха днес на протест пред парламента. Близо 200 души дойдоха, за да ги подкрепят.

Там бяха близките на Деяна Георгиева, която почина през октомври от сепсис 42 дни след като роди син, Радослав Благоев, който е загубил бебе, Христо Коледаров, съпруг на починалата след раждане през 2009 г. Запряна. Те ще учредят сдружение „Живот за България“, което да ги представлява пред институциите в борбата им за справедливост. Бързи и ясни съдебни процеси, справедливи наказания за виновните лекари и обезщетения на семействата са основните им искания. Искат среща и с министър Стефан Константинов.

Миналата Коледа приятелката ми Гинка ме зарадва с новината, че чака близнаци, разказа пред множеството Павел македонски. До май месец жената влиза на три пъти в болница заради това, че прокървила. Лекарите минават на визитация, но ако не си техен пациент „на частно“, никой не ти обръща внимание, убеден е Македонски. Записали се в частен гинекологичен кабинет за наблюдение. Лекарят през цялото време ги уверявал, че бременността се развива добре. При последното влизане в болница на Гинка й преливат система и й дават лекарства, без да й обяснят защо. Изписват я на 19 май. На 25-и обаче тя пак получава кървене.

Реклама

Отново отиват в частния кабинет, последно ходят там на преглед на 10 юни. Тогава докторът заявява, че има някакво изоставане в развитието на едното бебе с две седмици, но казва на бъдещата майка да дойде отново чак на 3 юли, защото ще излиза в отпуск. На 14 юни обаче водите й изтичат, жената постъпва по спешност в родилното отделение на болницата в Монтана. Павел Македонски звъни на лекаря и го моли да дойде, но той отказва да присъства на раждането.

В болницата не могат повече да чакат и правят секцио. Едното бебе – момиче, се оказва мъртво. То е загинало в утробата преди 3 до 5 седмици, но никой от лекарите, които са преглеждали бременната до този момент не е казвал за това на родителите. Другото бебе – момче, е живо, но е силно увредено от престоя в утробата с мъртвия плод. Тъй като тежи само 850 г, се нуждае от специализирани грижи в неонатология, каквито в Монтана не могат да окажат. Родителите настояват то спешно да бъде преместено в „Майчин дом“ в София, но дежурните лекари в болницата не оказват никакво съдействие.

Едва след много молби и лични контакти бебето е закарано в столицата. В „Майчин дом“ положиха големи грижи, но момченцето ми почина, казва бащата Македонски. Той е подал жалба до агенция „Медицински одит“ и очаква резултатите от проверката. Възмутен е обаче от отговора на Регионалната здравна инспекция в Монтата, в който мъртвото бебе сякаш се губело. Отначало се споменавало за двуплодна бременност, но после вече се говорело само за едно живородено.

В петък от здравното министерство съобщиха, че две болници – САГБАЛ „Шейново“ и УМБАЛСМ „Пирогов“, ще бъдат санкционирани за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева. Проверката на „Медицински одит“, назначена на 13 октомври, обхвана четирите болници, в които младата жена е била лекувана – „Шейново“, инфекциозната болница „Проф. Иван Киров“, „Пирогов“ и Александровска. Според доклада на одита има пропуски в извършеното лечение. От „Шейново“ пациентката е изписана недолекувана, без ясна диагноза и не са направени всички нужни изследвания. В „Пирогов“ на родилката не е извършена спешна операция (лапаротомия), каквато е налагало състоянието й – тежък патологичен процес в коремната кухина. Според майката на Деяна в дебелото черво е имало признаци на некроза. Все още не е ясно каква точно ще бъде санкцията.

НА СНИМКАТА: Пострадали от гинеколози се събраха на протест пред парламента в неделя

Реклама

Exit mobile version