четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОпасни ли са полипите в носа и ухото?

Опасни ли са полипите в носа и ухото?

Полипите се образуват в носа, гръкляна и средното ухо, където съществуват тесни анатомични пространства. В гърлото не се срещат, защото то представлява една тръба, по която течностите и храната преминават, без да се задържат.

В гръкляна са налице единични полипи (обикновено един) в областта на гласните връзки. Те представляват тъканна реакция, която често се дължи на предшестваща травма. Травмата се получава от силен пристъп на кашлица, кихане, викане и под епитела на гласната гънка се получава излив (кръв, лимфа). При по-нататъшното говорене тази област допълнително се травмира и се оформя възелче, което пречи да се получи ясен глас. Той става дрезгав и това вече притеснява.

Полипите обикновено не стават на рак

Външният вид на образуванието е полип, а окончателната диагноза се поставя след отстраняване и хистологично изследване. Основният въпрос, който вълнува в случая, е дали това е полип и може ли да стане на рак. Отговорът идва с хистологичната диагноза.

Ако е полип, той обикновено не се изражда в рак. Трябва да са налице допълнителни увреждащи агенти – тютюнопушене, вредности на работната среда, за да се развие рак. Рядко началният рак може по външен вид да наподобява полип. В други случаи се среща особена форма на хронично възпаление на ларинкса, наречено хроничен полипоиден ларингит или едем на Райнке. Боледуват предимно пушачки.

Заболяването засяга двете гласни гънки. Те приемат форма на вретено и сякаш върху тях е залепен мек голям полип. Гласът е дрезгав. Този вид ларингит не в чистата си форма не преминава в рак, но като се има предвид непрекъснатото дразнене при тютюнопушенето, е възможно да настъпи злокачествено израждане. Затова установи ли се полип в ларинкса, най-добре да се отстрани оперативно. В много редки случаи полипът може да бъде на тънко краче, при закашляне да се откъсне и болният да го изхрачи. Тогава настъпва спонтанно оздравяване.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани теми: Вече премахват безкръвно и носни полипи

Може ли при фарингит да бъде засегнато и ухото?

Защо расте третата сливица при децата

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -