четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПържено и червено месо - новите виновници за диабета

Пържено и червено месо – новите виновници за диабета

Схващането, че консумацията само на сладки храни и напитки е виновна за появата на диабет тип две, не отговаря съвсем на истината. По-големите виновници са червеното месо и пържените храни, заяви доц. Цветелина Танкова от Клиниката по диабетология в специализираната болница по ендокринология в София на дискусията „Диабетът – митове и реалност“, организирана от MSD. За да се предпазим от заболяването, трябва да хапваме повече пълнозърнести продукти и някои видове ядки, добави тя.

Диабетът е коварен, защото с годините често настъпват усложнения

проф. Цветалина ТанковаНай-често тези болни са заплашени от слепота, хронична бъбречна недостатъчност, инсулти и инфаркти. Статистиката сочи, че 59% от придобитата слепота се дължи на повишената кръвна захар. Тя уврежда и бъбреците – 40% от пациентите на хемодиализа имат диабет тип 2, близо половината от големите нетравматични ампутации на крайници също са заради болестта, припомни проф. Танкова.

Половината диабетици дори не знаят, че имат здравословен проблем. Заболяването се открива често по повод настъпили вече усложнения.

Ето защо е важно човек поне веднъж годишно да си направи профилактичен преглед. Изследването на кръвната захар се покрива от НЗОК при хората над 40 г.

Друг разпространен мит било схващането, че диабетът от втори тип не е толкова сериозен, колкото инсулинозависимия тип едно. Много хора вярвали, че тип 2 поваля само възрастните хора. Всъщност той засяга всякакви възрасти.

Децата също страдат от „старчески“ диабет

Към 30-40% от децата с диабет в САЩ имат от „старческия“ тип 2. Появата на болестта в крехка възраст се дължи до голяма степен на генетични фактори.

Начинът на живот обаче също е много важен – най-вече предпочитанията за хранене в семейството и физическата активност, изтъкна доц. Танкова. Ако родителите дават положителен пример – спортуват и се движат активно, то и малките ще усвоят това отношение.

Между теглото и появата на диабет тип 2 има пряка зависимост. Модата на бързото хранене и затлъстяването са причина за епидемията от диабет както по света, така и у нас. През 2000 г. болните в България са били 4,1%, седем години по-късно – 7,6%, а актуалната бройка на пациентите със захарна болест се движи около 9%. Данните може обаче и да не са съвсем точни, понеже няма регистър на болните.

Свързани теми: Проверяват за диабет деца от 4 до 7 клас

Как ни разболява стресът

Може ли грипът да предизвика диабет?

Подготвят революционна терапия срещу диабет

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -