четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюВаксината срещу HPV вируси изгражда стабилен имунитет

Ваксината срещу HPV вируси изгражда стабилен имунитет

HPV ваксината е единствената сигурна профилактика на хроничната инфекция с папилома вируси. При част от жените тя води до развитие на предрак и рак на маточната шийка, като симптоми почти няма в ранните стадии. Организмът на повечето заразени с HPV успява да се самоочисти, но няма как да се прогнозира при кои точно хора изходът ще бъде благорприятен и при кои ще се стигне до тумор. Ето защо лекарите се застъпват за по-широко имунизационно покритие, още повече че ваксината вече е безплатна за 12-13-годишните момичета в рамките на Национална програма. 

Доц. Никола Василев е онкогинеколог с дълъг опит, един от най-уважаваните експерти в своята област у нас. Ето какво разказва той за предпазването от инфекция с HPV, както и за ефективността на ваксината.

Доц. Василев, защо България е водеща по смъртност от рак на маточната шийка в Европа?

У нас има много случаи на заболели. По смъртност сме на първо място, но и по заболеваемост сме винаги в челната тройка. Обикновено пред нас излиза само Румъния. Лекуваме добре, но това не е достатъчно при напредналите случаи. Доказателство е отчетът за преживяемостта спрямо стадия на болестта. По този показател можем да се сравняваме с водещи европейски страни.

Като че ли най-големият проблем е, че откриваме късно болните. Това се потвърждава от статистиката – имаме много жени в 3-ти и 4-ти стадий. Тогава терапията всъщност не води до излекуване. Има и други фактори – ранното започване на полов живот, повечето партньори.

Доколко разпространени са човешките папилома вируси?

Изключително разпространени са, но не всички водят до рак. Само някои от тях са онкогенни. Вирусите, които се заселват в лигавицата на маточната шийка и половите органи на мъжа, също са изключително често срещани. 70-80% от хората поне веднъж в живота си са били нападнати от този вирус.

https://bolenzdrav.com/intervyuta/intervyuta/zhena-otkrila-che-ima-rak-na-matochnata-shijka-edva-v-shestiya-mesets

Каква профилактика е уместна в такъв случай?

Двете най-важни неща в профилактиката са две – провеждане на скрининг и ваксиниране на момичетата.  Ранното откриване на рака на маточната шийка става с помощта на цитонамазка. Не е нужно тя да се прави всяка година. Веднъж на 3 г. е достатъчно, ако последното изследване на жената е било наред. Това е правило, което се предвижда да бъде включено в национална скринингова програма за борба с болестта.

При положителен резултат – от трета група нагоре, цитонамазката се препоръчва веднъж годишно за проследяване. Може обаче да се наложи и друго лечение в момента.

Срещу кои вируси действа ваксината?

На световния пазар има две ваксини – едната е за 4 типа на вируса, два от които предизвикват рак, а другите – брадавици на гениталиите.  Втората е само срещу двата онкогенни типа 16 и 18. Тези двете се предлагат и у нас. Ето нещо интересно: след мащабни проучвания се оказа, че двувалентната дава 100% защита не само срещу двата основни типа вируси, но и също така и 93% защита срещу всички останали онкогенни типове. Трябва обаче момичето да не е било в контакт с вирусите преди поставянето на ваксините, тоест да не е водила полов живот. Затова в България се определи целева група от 12-годишни момичета. И двете ваксини са с по три апликации. Инжекциите се слагат в рамото в рамките на 6 месеца.

https://bolenzdrav.com/novini/lyubopitno/hpv-vaksinata-namalila-s-23-papiloma-virusite-pri-momicheta

Какви са възможните странични ефекти?

Има странични ефекти като при всяка ваксина, но в огромния си процент става дума за леки оплаквания – зачервяване на мястото на убождане. Има риск от прималяване, причерняване скоро след поставяне на инжекцията, ако момичето се изправи рязко на крака. Нека то да полежи малко. Друг страничен ефект може да бъде  временно повишаване на температурата.

Преди време се писа за смъртни случаи…

Бяха регистрирани два или три смъртни случая след поставяне на ваксина. Проведоха сериозно разследване и то служби, прочути с изключително строгите си мерки като Федералната агенция по храните и лекарствата в САЩ. Те доказаха, че причината за смъртта е друга, но е съвпаднала по време с ваксината. Не всички неща, които следват едно след друго, имат причинно-следствена връзка помежду си.

В кои случаи настъпва самоочистване от папилома вирусите?

човешки папилома вирусВирусът се заселва в лигавицата, но се случва след това да изчезнат от само себе си. Папилома вирусите са прочути със своята „своенравност“ – понякога изчезват необяснимо. Интересно е едно съвсем ново проучване, което твърди, че колкото повече се изследва една маточна шийка, толкова повече тя се самоизлекува. Четката или щипката, които вземат пробите, причиняват микротравми. Това е дразнене, при което организмът реагира с активиране на имунната защита. Така се предполага. В Европа под 1% от инфекциите с папилома вируси завършват с рак. В страни като Буркина Фасо обаче, където няма активна профилактика, при 6% от заразените се развива тумор.

Надежден ли е имунитетът от ваксината?

Ваксината срещу папилома вирусите се прилага масово от 2008 г., но има наблюдения на някои жени в продължение на 7-8 г. Засега се установява, че изработеният имунитет е много стабилен и при двете ваксини. Това, че веднъж жената се е самоизчистила от опасните папилома вируси, не е гаранция, че при втора среща с тях тя отново няма да се разболее. Това е важен аргумент в полза на имунизацията.

Какви са причините организмът да не може да се самоочисти?

Има различни хипотези кое пречи на организма сам да се справи. Едната допуска, че причината е пушенето. Жените с повече раждания са по-застрашени – това е друго предположение. При други причината е в липса на някои витамини и минерали. Понякога има и генетично предразположение.

https://bolenzdrav.com/novini/tema-na-mesetza/simptomi-i-lechenie-na-raka-na-matochnata-shijka

Как решавате дали е тумор или предраково състояние?

гинекологичен преглед цинтонамазкаРезултатите от цитонамазката са 5 групи, от 3-та нагоре са съмнителни. Понякога възпалителните процеси имитират предракови изменения. Затова първо провеждаме лечение с медикаменти, а след няколко месеца жената отново се проверява. Колпоскопът открива с по-голяма точност съмнителни изменения. И той обаче не дава окончателната диагноза. След това се взема биопсия. Тя дава отговор дали има рак или не. Стадиите на тумора пък зависят от неговото разпространение. При първи е засегнат само органът. При втори има поражения в съседство, при трети – туморът е още по-напреднал. Четвъртият е с далечни метастази. Предраковото състояние е затворено само в епитела на маточната шийка.

При предракови състояние обикновено се прави  конизация. Какво представлява тя?

Идва от думата конус – с такава форма е парчето, което се изрязва от шийката. Дефектът, който остава, може да се възстанови така, че изобщо да не личи. Вече се възприемат и по-щадящи методи. Може да се направи обрязване на шийката с телена бримка, по която тече електрически ток, но само ако няма изменения навътре в канала. След такава процедура жените могат да раждат. Преди време направих конизация на моя пациентка, която беше над 40 г. и дотогава не беше раждала. Скоро след операцията тя забременя. Жената беше убедена, че аз съм й помогнал да роди дете.

Автор Ина Димитрова

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -