Реклама
Начало Любопитно Иде лекарството за вечна младост

Иде лекарството за вечна младост

0
Реклама

Лекарство, което забавя стареенето на клетките, тестват върху пациенти учени от университета в Дърам, пише в. „Дейли мейл“. То може и да не удължава живота, но очакванията са да помогне възрастните да запазят добро здраве до края на дните си. Специалистите смятат, че то скоро може да се появи на пазара. Става дума за медикамента N-acetyl cysteine, който се дава на хора, приели свръхдоза парацетамол.

Един от учените изследователи проф. Крис Хътчисън казва, че макар работата им още да е в началната си фаза, резултатите показват, че има голяма вероятност то да даде възможност на хората да да живеят с по-малко болести и болки, когато станат на 70-80 г. Той прилага вече лекарството, за да лекува болестта на децата-старци – прогерия. Препаратът забавил увреждането на клетки, взети от тях. Прогерия е рядко генетично увреждане, което кара клетките да стареят бързо и да умират. Животът на болните продължава между 8 и 21 г. 13-годишната Хейли Окинес живее с тази диагноза. Тя вече има тялото на 105-годишна жена.

Много от възрастните хора се борят с проблемите на децата с прогерия – втвърдяване на артериите, скованост на ставите, износването им. Затова учените започват с тестове при тях, но се надяват успехите да намерят много по-масово приложение. Въпреки че продължителността на живота непрекъснато се увеличава, средното очакване е, че последните 7,4 г. от живота на мъжа и 9 г. от живота на жената ще са белязани от някакви увреждания или ограничения, свързани със здравословни причини.

Реклама

Ако превърнем годините с болести в години на здраве, това ще бъде голям успех в борбата срещу обусловените от възрастта страдания, коментира проф. Джеймс Гудуин от благотворителна организация за възрастни в Лондон.

Екипът от Дърам не е единственият, който се опитва да спре старостта. Миналата година Роналд Депино от Харвардския университет успя да върне младостта на стари мишки. В началото на експеримента кожата, мозъка, дебелото черво на опитните животинки били като на 80-годишни пенсионери. Два месеца им давали лекарство, което активира ключов ензим. След това мишките образували толкова много нови клетки, че организмът им бил почти изцяло подмладен.

Забележителното било, че методът върнал репродуктивните способности на мъжките екземпляри. Наближава времето, когато хората ще започнат да приемат от средната възраст нататък хапче, което ще ги предпазва от най-разпространените болести на старостта, прогнозира проф. Линда Партридж, експерт от „Юнивърсити колидж Лондон“. Тя обаче добави, че такъв медикамент трябва да бъде доказано безопасен, преди да започне да се дава на хората.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version