четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТравма превърна неудачник в музикален гений

Травма превърна неудачник в музикален гений

40-годишен мъж от Колорадо се превърна в музикален гений след травма в главата, съобщава сайтът на Wisconsin Medical Society. Промяната настъпила, след като Дерк Амато от град Денвър решил да скочи в басейн. Ударил си лошо главата, след коео бил приет в болница, където се възстановявал две седмици.

След като дошъл на себе си, Дерек неочаквано седнал на пианото и започнал да свири. Дотогава той можел да вземе само няколко акорда на китара, а сега изведнъж се оказало, че умее да свири.

Новопоявилите се музикални способности на Амато преобърнали целия му живот. В продължение на много години преди това американецът нямал нито работа, нито жилище. Спял в колата си и не мислел много за бъдещето. Изобщо не си представял, че един ден ще се събуди богат и известен.

След травмата на главата, заради която Дерек загубил частично паметта и слуха си, той споделил, че получава странни видения. В мозъка му постоянно се мяркали черни и бели квадрати, които приличали на клавишите на пианото. Сядайки на музикалния инструмент, той просто повтарял комбинациите, които бил запомнил по време на халюцинациите си.

Отначало Дерек импровизирал в дома на свой приятел, който имал роял. След като получи признанието на близки приятели, мъжът с необичайната съдба набрал смелост да се покаже пред публика. Сега записва втория си албум. Американецът няма дори средно образование, тъй като прекъснал преди да завърши гимназия. Затова пък се научил да свири на седем инструмента.

Сега бившият неудачник има и слава, и пари. За тях той плаща с накърненото си здраве. След удара в басейна Амато често има главоболие, а паметта и слухът му така и не се възстановили напълно за 6 г. след инцидента.

Феноменалните способности на американеца се обясняват със синдрома на Савант. Това е особено състояние на мозъка, при което в човек се събужда геният. По правило талантите се проявяват главно в сферата на изкуството – музика, рисуване, или в аритметическите изчисления. В света има не повече от 30 такива случаи. Единственото, което обединява тези хора, е невероятната им памет.

Свързани теми: Ръгби играч получи инсулт и стана гей

Ухапване от пчела превърна мъж в жена

Наш кардиолог в Турция лекува с музика

СНИМКА: ИНТЕРНЕТ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -