вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДебелее се и от изкуствени подсладители

Дебелее се и от изкуствени подсладители

Газираните напитки, дори и да са без захар, са една от причините човек да дебелее, твърдят учени, цитирани от MSNBC. Проблемът е, че концентрацията на фруктоза и изкуствени подсладители променят стомашно-чревната флора. Тя от своя страна нарушава работата на обмяната на веществата (метаболизма) и сигналите, които мозъкът изпраща, за да съобщи на човека, че вече е сит.

В хода на преработката на храната от бактериите в червата се отделят отпадъчни продукти – мастни киселини с къси вериги. Те могат да служат за източник на енергия. Но при увеличаването на обема на захарта в менюто, бактериите започват да произвеждат все повече киселини. А те пък правят по-слаби сигналите за засищане.

Този процес заплашва с натрупване на излишни килограми. Освен това киселините предизвикват възпаление на лигавицата на червата, което може да доведе до синдром на пробитите черва (бактерии преминават през повредената тъкан на червата и навлизат в кръвообращението, предизвиквайки и там възпаление). Синдромът е свързан с устойчивост към инсулина, повишен риск от инсулт, диабет тип две и исхемична болест на сърцето.

Именно това прави честата употреба на газирани напитки толкова опасна за здравето. Експеримент показал, че две или повече от тях дневно увеличават за 10 г. обема на талията пет пъти.

Свързани теми: Диетичните напитки вдигат риска от инсулт и инфаркт

Безалкохолни със захар отключвали агресия

10% от гимназистите пристрастени към енергийни напитки, сочи проучване

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -