вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВлияе ли газираното на сърцето?

Влияе ли газираното на сърцето?

Влиянието на газираните напитки на сърцето в последните години е изследвано от множество групи учени и категорично е доказано, че честата употреба на тези течности води до увеличаване на риска от сърдечни инциденти, коментира д-р Борислав Ацев от университетската болница „Св. Екатерина“ в София. Едно американско изследване, провеждано в продължение на 10 години върху хиляди пациенти, показва, че всекидневната употреба дори и на диетични газирани напитки, води до увеличение на риска от сърдечен инфаркт.

Регулярната им употреба се свързва с повишаване на риска от диабет, метаболитен синдрм, високо кръвно налягане и високи показатели на холестерола. Няма данни за увеличаване на сърдечните инциденти при консумация на газирани напитки по-рядко от 1 път месечно.

Друго изследване показва, че при мъжете, които консумират една захарна газирана напитка дневно, рискът от сърдечна атака се увеличава с 20%. Това се отнася и за хора, които използват спортни и енергийни напитки. Дори при постоянна употреба на газирана вода се отчита увеличаване на коремната обиколка на тялото. Трябва да се отбележи, че при всички препоръчани от медици диети газираните напитки са изключени от менюто.

За съжаление увеличението на риска от сърдечносъдови заболявания започва от детска възраст. Това е установено от австралийски учени, които съобщават, че една чаша газирана напитка всекидневно увеличава артериалното налягане при децата.

При наличието на здравословни проблеми уместно е да се консултирате с вашия лекар за режима на консумиране на газирани напитки.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -