Реклама
Начало Любопитно Експерт: 19-годишната родилка не е първата, починала от анаеробен сепсис

Експерт: 19-годишната родилка не е първата, починала от анаеробен сепсис

0
Реклама

Прокуратурата е назначила досъдебно производство по случая с починалата 19-годишна родилка, съобщиха от агенция „Медицински одит“. Вече имало ограничения за достъпа до наличната документация дори за инспекторите на здравното министерство (МЗ). Деяна Георгиева си отиде на 24 октомври в Александровска болница, след като роди сина си в „Шейново“ на 12 септември.

Проверката на агенцията на МЗ е приключила, но дори и върху тази информация вероятно ще бъде наложено вето заради разследването. Резултатите от аутопсията и заключенията на експертите пък се чакат към средата на ноември, съобщават от Александровска болница.

Накрая имала сепсис, който засегнал матката и наложил отстраняването й. Това обаче не помогнало и инфекцията унищожила единия бъбрек, а после стигнала и до сърцето, обясняват лекари на близките. Става дума за анаеробен сепсис, обясни запознат със случая доктор, пожелал да остане анонимен поради започналото разследване. Анаеробите са навсякъде, но се развиват там, където намират подходяща хранителна среда – в случая в матката, особено ако е имало остатъци от раждането, поясни той. Според специалиста Деяна не е нито първата, нито ще е последната, която умира след раждане от анаеробен сепсис. Салмонелата, която била изолирана във фекална проба на младата жена по време на престоя в инфекциозна болница, не била такава сериозна заплаха, че да доведе до животозастрашаващо състояние.

Реклама

„Искам да благодаря на всички, които откликнаха на призива и дариха кръв, когато Деяна беше в тежко състояние. Това са над 30 души. Благодаря много и на националната кръвна банка, която се отзова“, каза вчера бабата на момичето Виолета Велинова. Деяна имала същата рядка кръвна група като нея – нулева отрицателна. Когато отказал единия бъбрек на родилката, баба й предложила да даде своя за трансплантация. За съжаление не се стигна дотам, добави жената. Велинова обясни, че семейството не е получило никакви документи от последния болничен престой на Деяна. „Може да е заради разследването и проверките, но смятам, че близките имаме право да знаем какво се е случило. Дано нещата не се потулят и истината да излезе наяве. Може би аз единствена до последно вярвах, че нещата ще вземат благоприятен обрат. Аз я придружих за последната операция“, казва съкрушената жена.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Реклама

Exit mobile version