Реклама
Начало Любопитно Две момичета спасени с тежки операции, държавата плати имплантите

Две момичета спасени с тежки операции, държавата плати имплантите

0
Реклама

Само за седмица две момичета бяха оперирани от водещи специалисти в „Пирогов” благодарение на Център „Фонд за лечение на деца”. Държавната структура е поела разходите за специални и скъпи импланти, които са били необходими и за двете тежки операции.

Първата тежка и сложна операция е била при 9-годишно момиче със злокачествен тумор на гръбнака и гръдния кош. Интервенцията е осъществена от националния консултант по неврохирургия и шеф на неврохирургията в „Пирогов” проф. д-р Николай Габровски и завеждащият детската неврохирургия в „Пирогов” д-р Михаил Захаринов.

Злокачественото образувание на момичето обхванало както част от гръбначния стълб, така и малко от гръдния кош. По време на тежката операция проф. Николай Габровски (на снимката вляво) и д-р Михаил Захаринов отстраниха тумора от гръбначния стълб на момичето. Лекарите поставиха специални титаниеви медицински изделия и изкуствени мозъчни обвивки, които ще бъдат заплатени от ЦФЛД.

Реклама

Пациентката вече е раздвижена, в съзнание и се движи самостоятелно. Предстои и следващ етап от оперативно лечение, коеот ще извърши екипът на детският хирург доц. д-р Христо Шивачев.

В рамките на същата седмица точно шефът на Клиниката по детска хирургия в „Пирогов“ доц. Шивачев (на снимката вдясно) оперира второто момиче. Нейните  медицински изделия също са поети от ЦФЛД. 17-годишната пациентка е с тежър вроден дефект на гръдния кош. На медицински жаргон този медицински проблеми е популярен като „обущарски гърди”. Доц. Христо Шивачев и екипът му извършиха оперативна корекция на гръдния кош.

По време на операцията лекарите използват специални медицински изделия, с които коригират тежкия деформитет. Постигнатият ефект се оценява като много добър. Пациентката вече е изписана от „Пирогов”. Предстои регулярно контролиране на всеки 3 месеца в следващите 2 г.

Реклама

Exit mobile version