Реклама
Начало Любопитно Бум на отити при децата – лекар обяснява, защо е това!

Бум на отити при децата – лекар обяснява, защо е това!

0
д-р Иглика Станчева
Реклама

За драстично увеличаване на заболеваемостта от остро гнойно възпаление на средното ухо при децата, необичайно за това време на годината, съобщават специалистите от ИСУЛ. Част  от малките пациенти се лекуват у дома, но при някои от тях се налага да постъпят за  болнично лечение. Д-р Иглика Станчева от Детското УНГ отделение на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” посочва, че в момента дори нямат свободни легла.

Отит след къпане при деца – болката е водещ симптом

Реклама

Причините за честите отити са две по думите на д-р Станчева:

  • Цялостното отпадане на противоепидемични мерки и активните контакти на децата помежду им, а и с други възрастни. Нормално е това да доведе до повишаване на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища – ринити, фарингити, тонзилити, ларингити.
  • Носене на една и съща защитна маска продължително време, както и неправилно съхранение. Врезултата се развиват патогенни бактерии.

“Децата се върнаха към нормалния  си ритъм на обучение – посещават детски ясли, градини, училища. В един затворен детски колектив вероятността за заразяване е по-голяма”, посочва лекарката.

Вярно ли е, че има различни видове отит?

По-тревожното според д-р Станчева е, че зачестяват случаите, в които детските отити се оказват резистентни на традиционната антибиотична терапия. “В момента в отделението имаме няколко такива дечица. Това, разбира се, се е случвало и преди, но много рядко, докато сега е почти ежедневие”, уточнява д-р Станчева.

Уголемена трета сливица при деца – кога и как се лекува

УНГ специалистът съветва родителите да търсят лекарска помощ, ако:

  • забележат че детето има хрема, която не преминава,
  • се появи болка в ушите;
  • детето повиши температурата (това невинаги е симптоми при отитите).

Най-малките деца, които не могат да кажат какво ги боли, стават неспокойни, раздразнителни, отказват да се хранят, по време на сън се събуждат с плач, забиват главичка във възглавницата, пипат или дърпат ушичките, понякога е възможно да имат и повръщане. Усложненията от отитите, макар и не много чести, могат да доведат до сериозни проблеми, сред които и необходимост от пробиване на тъпанчето, както и хирургична намеса, предупреждават лекарите в УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Източник: ИСУЛ

Реклама

Exit mobile version