четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ Пловдив облъчили 25 пъти грешната гърда на пациентка

В Пловдив облъчили 25 пъти грешната гърда на пациентка

25 процедури по лъчелечение са направени на здравата, вместо на болната гърда на 63-годишна пациентка, съобщиха нейни близки. За случая първи сигнализираха от Националната пациентска организация, но сега стават ясни подробностите. Жената, която е от Пазарджик, оперирала тумор в лявата гърда в София.

За лъчелечението обаче се насочила към Пловдивския онкологичен център към университетската болница „Св. Георги“, тъй като било по-близо. Преди да легне под апарата за лекарите разграфили и двете й гърди, като обяснили, че това е необходимо, за да се нагласи той правилно. Не разбрах, че са облъчвали грешната гърда, тъй като източникът на лъча се върти около цялото тяло, разказала пациентката пред близките си. Усетила се, когато получила нещо като слънчево изгаряне, но с по-силна пигментация по кожата на дясната гърда, където не нанасяла защитна пудра. Лекуващите веднага признали грешката си и предложили нов съкратен курс, но с по-висока доза лъчение на болната гърда, който приключил преди дни. Жената се отказала да търси обезщетение за грешката, тъй като медиците били много мили и внимателни към нея. Обяснили, че няма да останат никакви трайни увреждания. Според роднините не е ясно и кой е персоналният виновник за объркването. От болницата обещаха вътрешна проверка.

Подобна грешка звучи абсурдно, смята националният консултант по лъчетерапия проф. Лилия Гочева. Тя обаче също увери, че здравата тъкан не се влияе толкова от лъчите, колкото туморните клетки. Гърдата пък не била от най-уязвимите места в тялото при лъчетерапия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -