петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВсеки четвърти у нас има възли на щитовидната жлеза

Всеки четвърти у нас има възли на щитовидната жлеза

Епидемиологично проучване сочи, че 24,8% от хората у нас имат възли на щитовидната жлеза. Това съобщи д-р Александър Шинков, член на ръководството на българското ендокринологично дружество. Около 10% от хората имат хипотиреоидизъм – недостатъчност на функцията на щитовидната жлеза. Данните са сходни с очакванията на специалистите. През 2006 г., когато е било първото подобно проучване, с понижени функции на жлезата са били 7%. Тогава обаче по-малко от половината случаи бяха диагностицирани предварително, а сега 6% от тези 10% са знаели диагнозата си.

От повишена функция страдат около 4% от българите, добави д-р Шинков. По-често заболяванията на щитовидната жлеза засягат жените, но и мъжете не са пощадени, добави д-р Шинков. Щитовидната жлеза влияе върху целия организъм – мозъка, растежа, умствената дейност, върху протичането на бременността, костите, мускулите, общия тонус, обясни д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от Александровска болница (на снимката с актрисата Ернестина Шинова, която страда от Базедова болест). За поставяне на диагноза е важно както изследването на хормони, така и прегледа на ехограф. Понякога хормоните са в нормални стойности, но човекът има възли. Повечето са доброкачествени, но някой може да  е и злокачествен.

Днес в Южния парк в София беше даден старт на Национална информационна скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск“. От 13 май до 16 юни в София, Първомай, Троян, Сандански, Пловдив, Варна, Шумен, Хасково, Димитровград, Бургас и Сливен ще се проведат безплатни скринингови изследвания на щитовидната жлеза и сърдечната честота. Прегледите са част от втората поред Национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск“ и ще стават след предварително записване на гореща телефонна линия 0700 10 515 (на цената на един градски разговор от цялата страна). Всеки желаещ ще може да се запише за безплатен преглед, да получи допълнителна информация за заболяванията на щитовидната жлеза и здравните заведения и датите, на които ще се извършват безплатните прегледи, в периода до 31 май, всеки делничен ден между 12 и 17 часа (без сряда).

Тази година кампанията е насочена към сърцето. Когато щитовиднага жлеза говори, сърцето слуша, изрази се образно д-р Темелкова. Всички смущения на жлезата дават отражение на сърцето – ускорен или забавен пулс, прескачане. Може да се влоши съществуващо сърдечно заболяване, лечението на кръвното да е трудно. При промени в жлезата било характерно, че разликата между систолно и диастолно налягане става твърде голяма. Затова наред с прегледите на щитовидната жлеза, ще се мерят кръвното и пулса, за да се търсят допълнителни признаци на сърдечно заболяване. Понякога при мен идват хора, които с години са лекували аритмия заради повишен пулс или бъбреци заради оточност, а всъщност причината е в щитовиднага жлеза, обобщи д-р Темелкова.

Ернестина Шинова: Лекуваха ме за лабилна психика

Болестта при мен започна след раждането. Дълго време се лекувах от какво ли не, лекарите ми казваха, че имам лабилна психика. Имах ускорен пулс, много се вълнувах. Будех се с пулс 100 сутрин, а през деня той се покачваше до 150. Тогава започна един тъмен период от кариерата ми, криех се от режисьорите, не приемах работа заради състоянието си. Така минаха 4 г. Аз вече подозирах, че проблемът е в щитовидната жлеза, понеже и майка ми страдаше от Базедова болест. Когато се появи възможност да се ходи на частно на ехограф, аз веднага се записах. Там ме гледаха малко презрително, понеже нямах вид на болна. Още когато започна прегледа обаче ми се развикаха: „Какво правиш бе момиче, ще умреш!“ Казаха ми, че имам сериозни проблеми с жлезата.

Странното е, че аз бях много щастлива, понеже най-после се беше изяснило какво ми има. Предписаха ми лечение, което следвам до ден днешен. Много мои колежки, приятелки ми споделят подобни проблеми и аз веднага ги пращам на ендокринолог. Заболяването е много подло, симптомите понякога са прикрити. Сега са много модни алтернативните методи на лечение – билки, системи за релаксация. Искам да кажа на всички, които имат болна щитовидна жлеза: Така не става! Масажи и техники за успокояване може да помогнат, но само те не са достатъчни, за да се лекувате.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -