Реклама
Начало Любопитно 10 причини за досадния шум в ушите – тинитус

10 причини за досадния шум в ушите – тинитус

0
намален слух отит
Реклама

Шумът в ушите е оплакване, което често се получава след силен стрес. По-малко известни са другите възможни причини – скърцане на зъбите нощем, проблеми с ушите или някои лекарства. Ето кои са 10-те най-често срещани причини за шума в ушите, които някои описват като жужене, свиркане или шумолене.

Лекарите разграничават между обективен и субективен шум в ушите. При обективния звукът наистина присъства в главата и често се дължи на съдов проблем или тумор. Тази форма на заболяването обаче е изключително рядка. При повечето хора звъненето в ушите е свързано с променена слухова обработка. Лечението е според различните причини. 

Увреждане от шум, звукова травма

Прекалено силната музика или въобще някакъв шум могат да увредят сензорните клетки във вътрешното ухо или дори да причинят спукване на тъпанчето. Последиците са намален слух и шум в ушите. Удар по главата (злополука) също може да причини това.

Реклама

Получава се следното: Ако слуховият нерв е толкова силно увреден, че получава само малко или никакви сигнали, той замества липсващия стимул с постоянен шум в ухото. След това този механизъм започва да работи автономно в слуховия център, независимо от това, че няма нови звукови травми и пищенето в ухото става хронично. Такъв проблем рядко може да бъде излекуван. В най-тежките случаи може да настъпи загуба на слуха.

Запушен ушен канал

Понякога причината е прозаична: шумът в ушите е свързан с тапа ушна кал. Тя заглушава шума отвън. Не само намалява слуха, но и създава досадни шумове. В такъв случай УНГ лекар трябва да отстрани тапата. Ако това е бил проблемът, шумът в ушите обикновено изчезва бързо.

Болест на Мениер и внезапна загуба на слуха

Шумът в ушите може да е съпътстващ симптом на болестта на Мениер. Пациентите се оплакват още от световъртеж и гадене. Предполагаемата причина е свръхналягане във вътрешното ухо.

Внезапната загуба на слуха също може да отключи жужене, пищене в ухото. Кои са признаците? Внезапно слухът намалява, обикновено в едното ухо. В него и в главата се усеща напрежение и лек световъртеж. Медиците предполагат, че проблемът е свързан с кръвообращението. Съветът им е бързо да се потърси помощ от УНГ специалист, който да назначи навременно и ефективно лечение. 

Стрес и психично натоварване

Стресът не предизвиква веднага шум в ушите, но 26 процента от хората с хроничен шум в ушите съобщават, че са под голямо психично напрежение.  Шумовете, които те чуват, се приемат като отговор на стреса във всекидневието си. Експертите приемат, че психични фактори благоприятстват появата на шум в ушите.

Учените обясняват явлението по следния начин: хормонът на стреса кортизол в ухото води до засилено отделяне на веществото глутамат в нервните клетки. Тези условия водят и до повишено отделяне на калций, който се отлага и вреди на слуховите и нервните клетки в ухото. Терапията в случая е намаляване на стреса, активна почивка със занимания, които ни доставят удоволствие.

Настинки и отит

При вирусни инфекции може да се получи излив в средното ухо, който запушва външния ушен канал. Външният шум се заглушава, а се чува шумът в ухото. Когато настинката отмине, по правило секретът се изчиства и неприятният звук изчезва от само себе си. Само при тежка инфекция на средното ухо може да се случи бактериите да навлязат във вътрешното ухо и трайно да увредят сетивните слухови клетки на входа на кохлеята. Тогава шумът в ушите може да продължи. 

Вирусни инфекции причиняват шум в ушите

Болести на сърдечно-съдовата система

Заболяванията на вътрешните органи също могат да причинят шум в ушите. Тук в съображение влизат преди всичко сърдечно-съдовите заболявания. Оплакванията понякога се появяват при пациенти със съдова калцификация поради нарушения на кръвообращението и се изразяват в шум в ушите. За да намерите правилната терапия за лечение на вашия шум в ушите, трябва да се изследва сърдечно-съдовата система.

Внезапно главоболие или шум в ушите може да са от високо кръвно

Диабет и метаболитни заболявания

При хора с метаболитни заболявания като диабет, подагра или нарушения в липидния метаболизъм, притокът на кръв към мозъка може да бъде засегнат, а оттам да се получи и шум в ушите. Сетивните клетки в ухото получават твърде малко кислород при споменатите заболявания. Това от своя страна нарушава слуховата функция и отключва тинитус.

7 изненадващи симптоми на диабет

Някои лекарства и алкохол

Проучванията сочат, че редовната консумация на алкохол може да усили или дори да отключи шума в ушите. Това е така, защото алкохолът засяга пряко централната нервна система, която има пряко отношение към появата на шум в ушите.

Редица лекарства имат странични ефекти, които могат да засегнат слуховата система и дори да предизвикат шум в ушите. Такива могат да бъдат например медикаменти за:

  • болка и ревматизъм;
  • кръвно налягане;
  • депресия. 

Дори да подозирате връзка между шума в ушите и предписано лекарство, не трябва да спирате на своя глава лекарството, без да се консултирате с лекаря си.

Може ли напрежението да предизвика звън?

За шума в ушите може да бъде отговорно и напрежението в челюстта и дъвкателната мускулатура. Не бързайте да отхвърляте тази възможност! Много хора изобщо не осъзнават, че стресът им действа именно по този начин. Стискат и скърцат със зъби нощем. Този постоянен спазъм може да засегне вътрешното ухо и това да отключи оплакванията. Силното налягане може да увреди вътрешното ухо, както това се случва при звукова травма.

Острият шум в ушите може да възникне и след лечение на зъбите – например при реакция на болка. Нервите на мускулите на шията са в пряка връзка с основните зони на слуховия нерв в мозъка. Хубавото е, че всичко се разминава с отшумяването на болката. 

Заболяване на шийните прешлени

Ако тинитусът се променя при движение на главата, може да се мисли за някакъв проблем в областта на шийните прешлени. Между нервите в тази област и местата в мозъка, където се обработват слуховите сигнали има връзка. Възможно е да има износване на шийни прешлени или нараняване. Прекалено схванатите мускули на врата също може да провокират такова оплакване.

Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version