Жилище до летище = по-голям риск за сърцето

PRINT

Хората, които живеят в близост до летище и са изложени на постоянен силен шум от самолети, може да са изправени пред повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Това показват данните от проучвания от Великобритания и САЩ, пише британският в. „Гардиън“. Събрани били данни за живеещи в близост до летище „Хийтроу“, които се оказали с 10-20% по-голяма вероятност за инсулт и като цяло за сърдечносъдови диагнози. Повишен бил и рискът от смърт, ако се стигне до заболяванията.

Подобно проучване на здравето на повече от 6 милиона американци, чиито домове били около 89 летища в Америка, установило, че опасността расте средно с 3,5% за всеки допълнителни 10 децибела шум. Хипотезата на учените е, че постоянният фон, създаван от излитащи и кацащи машини, може не само да намали качеството на живота, но и да доведе до реални вреди за здравето. И такава вероятност следва да се има предвид за избора на място за нови писти в гъсто населени райони.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Девет мита за стреса
Белите петна в мозъка се появяват след преживян стрес
Всекидневният стрес може да причини диабет

Изследователите правят уговорката, че изводите им не са доказателство, че високите нива на шума причиняват заболяване. На по-високия процент диагнози можело да са повлияли социално-икономически фактори. Като например в близки до летища квартали да живеят хора в по-неравностойно положение и това да води до по-нездравословен живот и ограничени възможности за модерно лечение. Въпреки това предварителните данни дават основание да се мисли, че авиошумът създава не само дискомфорт от намаленото качество на живот и
нарушенията на съня. Точен механизъм как излагането на шума може да влошава здравето не е добре установен. Но изглежда логично да се предположи, че може да допринася например за повишаването на кръвното налягане или безсънието. Това има отношение към сърдечносъдовите заболявания и смъртността, коментира д-р Анна Хенсъл от Импириъл колидж в Лондон.

В проучването на колежите за обществено здраве към Харвардския и Бостънския университет се казва, че приетите в болница заради сърдечносъдови заболявания от квартали до летища са с над 2% повече от жителите на другите градски райони. Правени са и други проучвания за здравето на хората под въздушните коридори, които самолетите използват при кацане и излитане. Засега обаче няма еднозначни изводи. Основната трудност при тълкуването на статистиката идва от това, че се основава на данни за различни географски райони. В тях хората са изложени на различни децибели авиационен шум. Балансът зависи от времето, което те действително прекарват в дома си, каква е звукоизолацията на сградите и т.н. Не са вземани предвид и фактори като начина на хранене и физическата активност. По-нататъшни проучвания сред повече хора ще прецизират изводите.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Жилище до летище = по-голям риск за сърцето беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *