Жените с диабет имат 6 пъти по-висок риск за инфаркт

PRINT
висока кръвна захар

Жените до 45-годишна възраст с диабет имат 6 пъти по-висок риск от сърдечна атака, показва полско проучване, представено на конгреса по кардиология в Лондон. В изследването участвали над 7000 жени. Данните сочат още, че сред младите жени с инфаркт повечето са пушачки.

Сърдечно-съдовите заболявания засягат предимно по-възрастните хора

От години обаче се наблюдава увеличение и при по-младите, независимо от пола, каза проф Хана Швед от авторския екип на проучването, шеф на клиника в Кардиологичния институт във Варшава, Полша. По данни на Световната здравна организация сърдечносъдовите заболявания са причина за 52% от смъртността при жените и този дял продължава да нараства. Над 1% от инфарктите са регистрирани при млади жени, обясни проф. Швед.

Целта на проучването била да оцени рисковите фактори за появата на инфаркт при млади жени, както и различията, свързани с възрастта. В изследването били използвани данните от 3 национални регистъра. Средната възраст на пациентките с инфаркт била 42 г., като най-младите били на 21 г. Анализът установил, че 4 от 5-те рискови фактора били независими предиктори за инфаркт при младите.

Диабет и кръвно са най-рискови за инфаркт

С най-голяма тежест сред тях е диабетът, който вдига риска 6 пъти. Артериалната хипертония следва с 4-кратно увеличение на риска от инфаркт. Поддържането на висок холестерол утроява вероятността от сърдечен удар, а пушенето покачва риска с 1,6 пъти. За затлъстяването, установено чрез измерване на индекса на телесното тегло, не бил установен статистически значим риск.

Здравите жени в млада възраст имат средно по 1,1 рисков фактор за инфаркт, докато жените, при които той вече е факт, имали средно по 1,7. Преживелите инфаркт били бивши или настоящи пушачки. При по-възрастните жени били открити средно по 2 рискови фактора. Пушенето е единственият риск, който се открива по-често у младите, сочи анализът.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Жените с диабет имат 6 пъти по-висок риск за инфаркт беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *