Здравето на белите дробове зависи от рождения ден

PRINT
рак на белия дроб

Състоянието на белия дроб зависи от месеца, в който сте родени. Този орган е по-развит при летните бебета, а при зимните – по-слабо. Учени провели необичаен експеримент, с който установили тази любопитна зависимост. В това проучване участвали 12 000 души от целия свят, предаде Rsute.ru. В едната група били включени деца на възраст от 9 до 11 години, а във втората възрастни на 40-70 години.

Учените анализирали заболяемостта на доброволците и установили, че при родените през зимата тя е много по-различна от другите, родени през пролетта, лятото или есента. Основната разлика била в работата на белите дробове. Летните бебета по принцип биват извеждани навън още от първите дни. Нещо, което не може да се каже родените в най-студените месеци.

Колкото по-често бебето излиза на улицата, толкова по-развити са дробовете му. Така то се научава да диша и по-различен от домашния въздух – например този на улицата или в обществения транспорт.

В проучването сега станало ясно, че за бебетата, родени през зимата, е по-вероятно да развият заболявания, свързани с дихателната система. Родените в по-топлите месеци били по-малко податливи на това заболяване. Дишането на участниците в проучването е мерено със спирометрия, която определя количеството вдишан и издишан въздух. Хората с астма или ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) имат влошени параметри.

Разбира се, не е задължително всички деца, родени през зимата, непременно да имат проблеми с функцията на белите дробове, но те са по-уязвими за вредните влияния върху белия дроб, включително пушене и замърсяване на въздуха.

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Здравето на белите дробове зависи от рождения ден беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *