Всеки пети ученик се изхранва с чипс и снакс

PRINT

Около три пъти са се увеличили децата със затлъстяване за последните 12-13 г., сочат данни от национални проучвания. Това съобщи доц. Веселка Дулева, експерт от Центъра по обществено здраве и анализи. При последното проучване през 2011 г. при 4338 деца от 1 до 12 клас с наднормено тегло се оказали 30%, а със затлъстяване – 12,7%. Предишни анализи от 1998 г. сочат, че тогава с килограми над нормата са били 27% от учениците, а със затлъстяване – малко над 4%.

Основните причини – липса на движение и неправилно хранене

Много от анкетираните сега деца ядат един-два пъти всеки ден сладкарски изделия, 20% се тъпчат с чипс и снакс, които са забранени в училищните бюфети. Всеки трети ученик хапва пържени тестени изделия – понички и мекици, всекидневно. Популярни сред тийнейджърите са безалкохолните с много захар, енергийните напитки. В същото време само един на 20 души яде всеки ден пресни плодове и зеленчуци. Спортът също не е на особена почит в училище. Една четвърт спортуват всеки ден по 60 мин., а една трета се движат по-рядко от два пъти седмично.

Дебелите деца развиват диабет и хипертония като възрастни, което пък води към инсулти и инфаркти, предупреди проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. Високото кръвно вече се откривало и в детска възраст. Стойности от 120 за горна граница и 80 за долна граница се смятат за праг на приемливото, обясни д-р Галина Попова, детски ендокринолог от „Токуда“.

На 17 май по повод Световния ден на хипертонията в София, Плевен, Пловдив и Варна ще има публични пунктове, където хората ще могат да премерят кръвното и теглото си, ще получат печатни материали със съвети как да се справят с високото кръвно. В София местата ще бъдат в Борисовата градина, Южния парк, Докторска градина и парка „Заимов“, градинката пред НДК и на Петте кьошета, а също и на други посещавани точки. Във Варна в УМБАЛ „Св. Марина“ на 15 и 16 май ще има безплатни прегледи на деца с високо кръвно. На 17-и пунктът ще е в двора на Медицинския университет. В Пловдив кръвно ще мерят пред общината и пред болница „Св. Георги“. В Плевен пунктовете ще са пред театъра, площада на Областната администрация и двора на МУ.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Всеки пети ученик се изхранва с чипс и снакс беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *