Витамин D намалява острите пристъпи на ХОББ

PRINT

Витамин D може да намали пристъпи на ХОББ (хроничната обструктивна белодробна болест) с повече от 40%, твърдят учени, цитирани от Financial Express. В университета «Кралица Мери» провели експеримент с 240 доброволци, които имат дефицит на витамин D. 122 пациенти получили добавки с витамин, а 118 – с плацебо.

След това учените сравнили тежестта и продължителността на пристъпите, при които може да се стигне до хоспитализация. Така се установило, че добавките значително подобряват състоянието на пациента, макар и само при тези, които първоначално имали намалени нива на витамин D. Все пак при всички имало някакво подобрение, поне в сравнение с плацебо групата (тоест тези, които получили хапче без активна съставка).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може да боледувате едновременно от астма и ХОББ
При ХОББ рискът от пневмония е по-голям
Въздушни „чували“ пречат на дишането при хронична болест на белия дроб
Любопитни факти за белия дроб

Специалистите съветват всички пациенти с ХОББ да проверят нивата си на витамин D и ако се окаже, че има дефицит, да започнат да приемат добавки. Това е първото истинско клиничното изпитание за ролята на витамин D от гледна точка на въздействието на добавките върху ХОББ.

ХОББ е заболяване, при което настъпва сериозно стесняване на дихателните пътища, а оттам се ограничава и обемът на вдишвания въздух. Това, което е загубено при заболяването, е необратимо. Уврежданията са провокирани от възпалителната реакция в белодробната тъкан. Патологичният процес започва в лигавицата на бронхите. Често той се задълбочава от инфекция, която допълнително уврежда бронхите, бронхиолите и съседните алвеоли.

Източник: Financial Express

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Витамин D намалява острите пристъпи на ХОББ беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *