Високи дози омега-3 се борят със стреса и стареенето

PRINT
ниско кръвно при млади жени може да се повлияе от стрес

Високи дози омега-3 мастни киселини предпазват организма от стреса и забавят стареенето, съобщава „News Mail.RU“. Изводите са на база проучване с участието на 138 души на възраст 40-85 години. Доброволците, разделени на три групи, водели заседнал начин на живот и имали наднормено тегло.

Първата група получила добавка с 2,5 грама омега-3 на ден в продължение на четири месеца, втората – добавка с по-ниска доза (1,25 грама на ден), а третата приемала плацебо (безвредно хапче, което не съдържа никаква активна съставка). Преди и след курса с добавката доброволците били подложени на стрес.

Други проучвания показаха, че омега-3 са ефективни срещу пристъпи на панически атаки и страхова невроза – виж статията по-долу.

Омега-3 помагат срещу страхова невроза и паник атаки

Ето какво се оказало при изследванията. Тестовете за кръв и слюнка анализирали нивата на стресовия хормон кортизол, маркерите на възпалението и теломераза, ензим, който противодейства на скъсяването на теломерите, крайните защитни области на хромозомите.

С всяко клетъчно делене теломерите се съкращават и дължината им е отражение на реалната възраст на организма. Оказало се, че най-високата доза омега-3 помага най-добре в борбата със стреса според резултатите от изследванията.

5 изненадващи източници на полезните омега-3 мазнини

Първата група имала 19% по-ниски нива на кортизол и 33% по-ниски показатели за възпаление в сравнение с плацебо групата. Въпреки това добавките не оказали ефект върху нивата на теломеразата. Тъй като обаче стресът и възпалението сами по себе си съкращават теломерите, учените приемат, че ефектът върху стареенето настъпва косвено.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Високи дози омега-3 се борят със стреса и стареенето беше последно модифицирана от: май 12th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *