Възрастта сама по себе си е риск за рак

PRINT

Възрастта сама по себе си е риск за рак. Това разкриват нови изследвания на учени, цитирани от изданието The Times of India. Те показват, че с годините се натрупват промени в биохимичните процеси в тялото, свързани с контрола на гените.

Един от най-важните процеси е метилирането на ДНК. Става дума за промяна на ДНК молекулите, но без да се накърнява последователността на нуклеотидите, а само с добавяне на метилова група. Метиловите групи или активират, или изключват гени, като влияят на взаимодействието на ДНК с клетъчната „фабрика“ за производство на протеини в организма. Експертите установили места на метилиране на ДНК в генома, които се променят с възрастта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Топлинен тест открива рака в кръвни проби
Нарът убива ракови клетки, пази от атеросклероза
Суперкоктейл унищожава рака на 100%

Доказано е, че някои от тези места (изложени на особено активно метилиране с възрастта) са непропорционално променен в някои тумори. На практика метилирането не дава на клетките да контролират определени гени. Това обаче повишавало риска тази клетка да се превърне в ракова. Въпреки че ДНК метилирането е част от нормалното стареене и се случва в гените, участващи в развитието на клетките, раковите клетки често имат променени показатели за метилиране. 70-90 % зоните за метилиране, свързани със стареенето, показват повишени нива на метилиране в седем вида рак. Възрастовите промени при тези процеси потиска активността на определени гени, което е предпоставка клетките да мутират в ракови.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Възрастта сама по себе си е риск за рак беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *