Тлъстините по корема най-опасни, мъжете са по-застрашени

PRINT
коремно затлъстяване напълняване

Затлъстяването е три пъти по-смъртоносно за мъжете, отколкото за жените. Дори леко навлизане в „тежката категория“ повишава риска да си отидат в по-ранна възраст. Това е косвеното предупреждение от най-голямото провеждано досега проучване за връзката на показанията на кантара с продължителността на земния път. С излишните килограми растат и рисковете за коронарна болест на сърцето, инсулт, тежки респираторни заболявания и рак.

Дебелите мъже живеят по-малко средно с 3 г.

Авторите определят като преждевременни смъртните случаи във възраста 35-69 години. При дебелите това се случва три пъти по-често, ако са от мъжки пол. Изводите са потвърдени чрез данни за рекордните над 3,9 милиона възрастни. По проекта са работили научни екипи от Оксфордския, Кеймбриджкия и Харвардския университет. Значимостта на труда е оценена от авторитетното медицинско списание. „Лансет“, което публикува резултатите. Те обобщават данни от 189 проучвания – основно от население на държави в Европа и Северна Америка, но не само. Изводите за отделните националности не се различават съществено.

Само заради килограмите си затлъстелите мъже може да загубят три години от живота си. Тези с наднормено тегло са в потенциален риск да си отидат 12 месеца по-рано, отколкото, ако бяха със здравословни мерки. Вероятността се увеличава стръмно паралелно с индекса на телесната маса, популярен и като боди мас индекс – ВМI.

Инсулинова резистентност и омазнен черен дроб

Заключението е допълнително потвърждение на предишни наблюдения, че мъжете със затлъстяване показват по-голяма резистентност към инсулина, омазняване на черния дроб и риск от диабет, отколкото жените със сходни килограми и възраст.

Индексът на телесната маса е световно възприет показател, който определя по формула дали човек е във физиологичните норми, дали е с наднормено тегло или е в най-неблагоприятната група на затлъстелите. За здравословен при младите хора се смята ВМI от 18,5 до 25. Изчислява се, като разделим теглото в килограми върху ръста на квадрат в метри.

Под внимание се вземат и навършените години, което коригира с плюс единица препоръчителните стойности в различните възрасти. При младите се говори за наднормено тегло при ВМI от 25 до 30 и за затлъстяване, ако е по-висок. Скалата приема за първа степен затлъстяването със стойности от 30 до 35, за втора от 35 до 40 и трета – при още по-висок индекс на телесната маса. Сравненията за всички тези милиони хора показват, че при нормален индекс рискът за смърт преди 70-годишна възраст е 19 процента за мъжете и 11 процента за жените. При хората с ВМI между 30 и 35 неблагоприятната прогноза се увеличава съответно на 29,5 на сто и 14,6 на сто. Очевидно е, че ръстът е различен в зависимост от пола, отбелязват учените.

Затлъстяването е рисково като пушенето

Данните отразяват абсолютно повишение от 10,5% за мъжете и 3,6% за жените – т.е. за тях рискът е почти 3 пъти по-малък въпреки близките килограми. „Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт в Европа и Северна Америка – казва проф. Ричард Пето, който е ръководил работата по проучването на Оксфордския университет, Великобритания. – Цигарите причиняват около една четвърт от всички преждевременни смъртни случаи на тези континенти. Но наднорменото тегло и затлъстяването вече е причина за всяка седма преждевременна смърт в Европа и 1 в 5 на всички преждевременни смъртни случаи в Северна Америка.“

Учените смятат, че при по-детайлно проучване, което да отчита не само излишните килограми, но и начина на разпределение на мазнините в тялото, ще излязат още по-стряскащи резултати. През последните 20-ина години се установи, че най-опасни за здравето като цяло и особено за сърцето са  тлъстинките около корема.  От една страна, те буквално опаковат дебело вътрешните органи слой и затрудняват работата им.

От друга, започват да се държат като хормонален орган със своя секреция. Това разстройва хормоналния баланс и прави борбата с наднорменото тегло по-трудна.

[Общо: 3    Средно: 4.7/5]
Тлъстините по корема най-опасни, мъжете са по-застрашени беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *