Свързаха антибиотиците и със захарния диабет

PRINT

Прекомерната употреба на антибиотици се свързва с риск за диабет, съобщава Endocrine Web. Въпреки това учените все още не са категорични дали причината не е, че диабетиците често взимат антибиотици, тъй като боледуват от инфекции, или пък лекарствата са тези, които допринасят за развитието на диабета.

Известно е, че при затлъстяване и диабет се отчитат промени в чревната микрофлора. Антибиотиците водят до промени в микрофлора. Има учени, които твърдят, че антибиотиците са свързани с развитие на аномалии в метаболизма на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да пием правилно антибиотиците
21 съвета за добър контрол на кръвната захар
Вредни ли са антибиотиците? 

В последното проучване са включени повече от 170 500 диабетици. В контролната група имало повече от 1,3 милиона души! Внимателно било проследено използването на антибиотици в периода между 1995 и 2012 година. Оказало се, че диабетиците получават средно по 0,8 пъти антибиотици годишно. За сравнение – потребителите на контролната група – по 0,5 пъти. Колкото повече антибиотици вземал конкретния човек, толкова по-голям е рискът той да има диабет.

Ако лекарите ви предписват средно годишно по 2-4 пъти антибиотици, рискът от диабет скачал с 53%. Чисто статистически се оказало, че рискът от диабет е малко по-голям при получаване на антибиотик с тесен спектър на действие (пеницилин), отколкото широкоспектърни антибиотици (тетрациклини и хинолони).

Източник: endocrineweb.com

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Свързаха антибиотиците и със захарния диабет беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *