Стрептококови бактерии виновни за 2/3 от рака на дебелото черво?

PRINT
рак на дебелото черво

Повечето от случаите на рак на дебелото черво са заради стрептококова инфекция, която обикновено се среща при кравите. От десетилетия се знае, че този вид бактерии Streptococcus gallolyticus gallolyticus (SGG) се откриват често в туморите на дебелото черво. Сега учени установили, че те водят до нарастване на тумора.

Ракът започва са се развива след мутация в ДНК на клетките. Това позволява на туморните клетки да се размножават бързо. При някои видове рак е доказана някаква причина, отключващ фактор като цигарения дим при рака на белия дроб, инфекция с папиломавируси при рак на шийката на матката. За много други видове рак обаче няма ясна причина, а мутациите, които водят до възникване на тумора, могат да се получат случайно.

Ракът на дебелото черво е един от най-разпространените. Някои от причините за неговото възникване са изяснени – навикът да се яде много червено или преработено месо, липсата на достатъчно фибри в храната. Вниманието на учените обаче било привлечено от стрептококови бактерии, откривани в някои проби от тумори на дебелото черво. Те се заели да проверят дали пък те също не оказват влияние.

Раковите клетки се делят по-бързо, ако има бактерии

За целта те провели експеримент с лабораторни мишки. Екипът от Texas A & M Health Science Center давали на мишките храна с бактериите Streptococcus gallolyticus gallolyticus. Предварително гризачите били генетично програмирани така че да развият тумори на дебелото черво. Тези, които получили храна със стрептококови бактерии, развили около два пъти по-голям обем на туморите в сравнение с контролната група, която получавали други микроби с храната.

Екипът също така установил, че и човешките клетки от рак на дебелото черво се делят и множат по-бързо в присъствието на SGG бактерии. Вероятно микробите по някакъв начин стимулират раковите клетки, заключават учените.

Експертите изследвали туморни проби от хора с рак на дебелото черво. Така открили, че в 74% от тях има въпросните стрептококови бактерии. В 26% нивата им били дори много високи. Така правят извода, че бактериите играят роля в две трети (74%) от случаите на рак на дебелото черво.

Може да лекуват рака на дебелото черво с антибиотици

Все още не е известно дали стрептококите са виновни за първоначалната мутация, която води до появата на тумори. Възможно е те да се проявяват върху вече съществуващи малки тумори. Затова проучването на учените продължава в нова насока. Те планират да дадат бактериите на здрави мишки, при които още няма стартирал туморен процес. Ако ролята на бактериите за рака на дебелото черво се потвърди, един ден той ще може да бъде лекуван с антибиотици или дори да бъде предотвратен с ваксина.

Смята се, че около 2 до 8% от здравите хора имат точно този вид стрептококови бактерии SGG в тъканите на дебелото черво. За бактериите се знае още, че са разпространени като инфекция при кравите. Заразените хора са шест пъти повече в селските райони, отколкото в градовете.

Стрептококите инфектират и сърдечната клапа

Бактериите SGG понякога причиняват инфекция на сърдечната клапа. На всеки човек с тази инфекция се препоръчва профилактичен преглед за рак на дебелото черво. Причината е проучване, което  установило, че около половината от хората с инфекция със сърдечна клапа заради SGG, имат недиагностициран рак на дебелото черво.

Дори да не се открие тумор при хората, които са получили инфекция на сърцето със SGG, трябва да ходят по-често на профилактични прегледи, казва Хуан Корредойра от университетската болница „Лукус Августи“ в Луго, Испания.

Източник: ScienceDaily

[Общо: 18    Средно: 3.1/5]
Стрептококови бактерии виновни за 2/3 от рака на дебелото черво? беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *