Следобедният сън е важен за здравето на мозъка

PRINT
безсъние какво помага дрямка

Следобедната дрямка е много важна за възрастните хора, защото понижава възпалението и подобрява умствените способности. До този извод стигнаха учени от Шанхайски център за психическо здраве и Шанхайски университет Цзяотун. Не е чудно, че повечето хора над 65 г. имат навика да почиват следобед. Така те интуитивно се опитват да запазят когнитивния си капацитет. Намаляването му е един от признаците на деменция, от която страда всеки десети човек над 65 г. 

В своето проучване учените установили, че сънят през деня подобрява показателите за ориентиране, говорните умения и работната памет. 

Дневната дрямка нормализира кръвното

Анализът е направен въз основа на наблюдението на 2214 здрави доброволци над 60 г. без когнитивни разстройства. 1534 от тях редовно поспивали следобед, а 680 – не правели такава почивка. Средната продължителност на нощния сън в двете групи бил около 6,5 часа, а дневният – от 5 минути до 2 часа. Отбелязвали още дали хората спят 1-2 пъти седмично или всеки ден. След това доброволците минавали през тест и оценка на когнитивните способности.

Всички участници били подложени на серия физически прегледи и когнитивни тестове, включително MMSE тест за деменция. Скрининговите тестове за деменция включват 30 точки, по които учените оценяват няколко аспекта на когнитивните способности и висшата нервна функция, включително визуално-пространствени умения, работна памет, обхват на вниманието, способност за решаване на проблеми, осъзнаване на местоположението и плавност.

Деменция – видове и възможно лечение

Доказано било, че умствените способности са по-високи при хората, които редовно спят през деня. Учените предполагат, че сънят помага за регулиране на имунния отговор на организма, а оттам намалява и нивата на общото възпаление в организма. Хората с по-високи нива на възпаление като цяло спят по-често, е един от изводите в проучването.

Учените обаче предупреждават, че следобедният сън често се свързва със заседнал начин на живот и нарушена циркулация на лептин и грелин – два пептидни хормона, които регулират енергийния метаболизъм. Това от своя страна води до увеличаване на апетита и приема на калории, допринасяйки за развитието на затлъстяване и метаболитни заболявания с намален разход на енергия.

Източник: РИА Новости

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Следобедният сън е важен за здравето на мозъка беше последно модифицирана от: януари 28th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *